Amerika postaje kontrolor zaštite okoliša i radničkih prava u Meksiku

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2019. u 22:00
Sporazum pred odobrenjem/REUTERS

Američki međuagencijski odbor nadzirat će reforme radnog prava i ekološke regulative.

Snažnija zaštita radničkih prava i unaprijeđeni ekološki standardi glavne su promjene novog trgovinskog sporazuma koji će zamijeniti 25-godišnji Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Međutim, ekonomski analitičari smatraju kako će SAD – pokretač revizije sada već bivše NAFTA-e – imati malo koristi od novoga Sporazuma SAD-a, Meksika i Kanade (USMCA).

Lobisti još 'džepovi otpora'
Kanada, Meksiko i Sjedinjene Države postigli su dogovor o novom sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je u utorak meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, napominjući da sporazum još moraju prihvatiti američki i kanadski parlament. Kako prenosi Associated Press, demokratski zastupnici u Kongresu dogovorili su da podupru izglasavanje USMCA čime je otvoren put njegovu odobrenju.

"Džepovi otpora" još ostaju moćne lobističke skupine američkih industrijalaca koje su poručile kako još moraju proučiti detalje sporazuma. Podsjetimo, NAFTA sklopljena 1994. godine prva se našla na udaru predsjednika Donalda Trumpa koji je tražio promjenu tog sporazuma i prijetio povlačenjem Amerike ako novi ugovor ne bude po mjeri Washingtona. Pregovori o reviziji započeli su u kolovozu 2017. godine. Nova verzija uglavnom osigurava nastavak bescarinske trgovine između te tri države, godišnje vrijednosti 1,4 milijarde dolara.

Glavne izmjene odražavaju uspon internetske trgovine i druge aspekte digitalne ekonomije koji nisu postojali u vrijeme sklapanja NAFTA sporazuma. Primjerice, USMCA dopušta američkim kompanijama prekogranični prijenos podataka, bez diskriminatornih barijera. No, i američka strana morala je dati ustupke. Kako ističu upućeni izvori Reutersa, Trumpova administracija odustala je od odredbe koja bi joj omogućila snižavanje praga od 800 dolara vrijednosti pošiljke koja može bescarinski ući u SAD.

Što se tiče zaštite radnika u Meksiku – prioriteta za demokratske kongresnike – USMCA uključuje novi mehanizam kojim SAD i Kanada mogu osnovati skupine stručnjaka za radno pravo koje bi istraživale sindikalne žalbe u meksičkim tvornicama. Skupine bi imale ovlast izricanja kazni na izvoz robe i usluga tvornica u kojima bi ustanovili kršenje radničkih prava ili slobode sindikalnog udruživanja. K tome, SAD će osnovati međuagencijski odbor koji će nadzirati implementaciju reformi radnog prava u Meksiku i usklađenost te države s odredbama trgovinskog sporazuma.  

Važnost ekologije
Međuagencijski odbor nadzirat će i razinu zaštite okoliša u Meksiku, a pomagat će mu ataše u Mexico Cityju koji će nadzirate zakone o zaštiti okoliša, regulativu i primjenu.  USMCA se naime temelji na premisi da zagađivanje okoliša negativno utječe na trgovinu i investicije. Također je predviđena mogućnost da Protokol iz Montreala iz 1987. godine – kojim je globalno dogovoreno napuštanje proizvodnji supstanci koje štete ozonskom omotaču – bude uključen u USMCA.

Ekonomisti smatraju kako novi sporazum neće mnogo donijeti američkom gospodarstvu. Izračuni koje je u travnju objavilo neovisno Povjerenstvo za međunarodnu trgovinu pokazali su da će sporazum donijeti 68 milijardi dolara i stvoriti 176.000 novih radnih mjesta u idućih šest godina.  S obzirom da američko gospodarstvo vrijedi 22 bilijuna dolara i ima 152 milijuna radnih mjesta, radi se o "kapi u moru". No, Gregory Daco, glavni ekonomist Oxford Economicsa smatra kako je suštinska važnost USMCA u tome što sprečava prekid bescarinske trgovine između SAD-a i najvažnijih trgovinskih partnera.  

Nezadovoljnici

Sporna odredba o gašenju za 16 godina
S novim sporazumom nisu svi sretni. Republikanski senator Pat Toomey izjavio je kako postoje ozbiljni problemi sa USMCA-om. Između ostaloga, Toomeyja smeta odredba o gašenju nakon 16 godina ako tri države ne dogovore nastavak njegova važenja. Nije mu po volji i ukidanje zaštite na prava na biotehnološke lijekove. No, sindikat AFL-CIO koji se u pravilu protivi trgovinskim sporazumima podržao je USMCA.

Komentirajte prvi

New Report

Close