Amerika opet u strahu, u Washingtonu i New Yorku visoke mjere opreza oprez

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 16. travanj 2013. u 22:00
Među poginulima je i osmogodišnji dječak koji je čekao da njegov otac završi utrku/EPA

Američki mediji prenijeli su izjavu dužnosnika Bijele kuće da je svaki ovakav događaj u kojem eksplodira više bombi teroristički čin.

Bez obzira na to hoće li se dokazati da su dvije bombe koje su eksplodirale uz ciljnu crtu maratona u Bostonu vanjski ili unutarnji teroristički napad, ili pak čin nečijeg ludila, Amerika je opet u strahu. U najtežem napadu na civile od katastrofe 11. rujna 2001. poginule su tri osobe, a oko 150 ih je ozlijeđeno, barem prema podacima koji su bili dostupni do utorka poslijepodne.

Među poginulima je i osmogodišnji dječak koji je čekao da njegov otac završi utrku. Još jednom se pokazalo da je žrtva i normalni život, jer teško je naći bolju manifestaciju uživanja u normalnosti od jedne takve masovne sportske manifestacije. Kako je napisao jedan od reportera s lica mjesta, jedan od najomiljenijih "vjesnika proljeća" u Bostonu  od prizorišta navijanja i sportskog trijumfa pretvorio se u kaos vriskova i krvoprolića. Komentator New Yorkera Nicholas Thompson napisao je da su se eksplozije dogodile na mjestu veličanstvenog sportskog dostignuća, ali na ulici kojom inače ljudi normalno prolaze."Napad na maraton je na neki način teži nego napad na stadion. Ciljano je nešto posebno, a opet tako svakodnevno", napisao je.

Kao u Atlanti 1996.
I sve to u izravnom prijenosu, sa stotinama snimaka koji su preko društvenih mreža i videoservisa krenuli oko svijeta. Na udaru su se našli rekreativci, jer je više od tri četvrtine od oko 23 tisuće sudionika maratona već bilo prošlo kroz cilj u trenutku kad je eksplodirala prva bomba skrivena u kanti za smeće. Dotad je već i veći dio gledatelja otišao, ostali su prijatelji i rodbina onih kojima je važnije sudjelovati nego pobijediti. Neki od sudionika izjavili su kasnije da su mislili da netko slavi prolazak kroz cilj i nastavili su trčati. Samo 13 sekundi kasnije i stotinjak metara dalje čula se i druga detonacija. Potom je nastao kaos, sve bostonske bolnice doslovce su okupirane, a dio posla odradile su i medicinske ekipe koje su dežurale uz stazu. U cijeloj zemlji, posebno u Washingtonu i New Yorku, odmah su podignute razine opreza, a predsjednik Barack Obama u prvim se reakcijama suzdržavao od upotrebe pojma "terorizam", obećavajući da će svi odgovorni "osjetiti punu težinu naše pravde".

No, američki mediji odmah su prenijeli neimenovanoga dužnosnika Bijele kuće, koji je jasno rekao da je svaki ovakav događaj u kojem eksplodira više bombi nedvojbeno teroristički čin.A tko je odgovoran, FBI i sve američke sigurnosne agencije grozničavo će pokušati utvrditi sljedećih dana. U utorak su sve ulice oko mjesta eksplozije bile zatvorene, s policajcima koji pregledavaju svaki centimetar u potrazi za tragovima. Lokalni mediji izvijestili su da su istražitelji pretresli jednu kuću u predgrađu Revere. U početku su krenule različite glasine, kasnije demantirane, poput one o uhićenju jednog od ozlijeđenih, inače saudijskog državljanina. Pojavili su se i snimci nekog čovjeka koji je šetao po krovu jedne od obližnjih zgrada, ali zapravo nijednog opipljivog traga policija do utorka nije imala. Pakistanski talibani odmah su negirali bilo kakvu vezu s eksplozijama, rekavši da su njihovi glavni neprijatelji pakistanske vlasti koje surađuju s Amerikancima. Iz obavještajnih agencija odmah je došla izjava da nisu imali nikakvih naznaka da će se dogoditi ovakav napad. Analitičari su se odmah sjetili slične bombe koja je eksplodirala 1996. u Olimpijskom selu u Atlanti, kad su poginule dvije osobe, a ranjeno ih više od stotinu. 

FBI u akciji 
Naravno, nitko ne isključuje ni mogućnost da je ovdje riječ o napadu nekog luđaka bez ikakvih političkih motiva koji je umjesto za SAD uobičajenog vatrenog oružja za pucnjavu po nedužnim prolaznicima upotrijebio bombu. Sam Obama eksplozije je povezao s činjenicom da se dogodio na Dan domoljuba (Patriots Day), kojim se u Bostonu slavi početak američkoga rata za neovisnost. Dodatnu stravu budi podatak da su bombe eksplodirale u blizini obitelji pobijenih učenika iz škole Sandy Hook, kojima je bila posvećena posljednja milja utrke.Naravno, život u Bostonu je u trenutku doslovno stao, u ponedjeljak su bili otkazani svi letovi, kao i sva događanja s očekivanom većom posjećenošću, a putnici gradskog prijevoza nasumično su pregledavani. Problem su bili i brojni ostavljeni ruksaci i torbe uz maratonski cilj, svaki predmet se smatrao potencijalnom prijetnjom. FBI je odmah krenuo pregledavati sve snimke nadzornih kamera u blizini mjesta eksplozije, ali i popise poziva s mobitela u vrijeme detonacije koji postoje na obližnjim antenama, jer postoji mogućnost da je bomba aktivirana mobitelom. Svi svjetski mediji odmah su pridali golemu pažnju bostonskim bombama, uobičajeno veću nego incident u Afganistanu, gdje je od navodno pogrešno usmjerene rakete istog dana poginulo tridesetak gostiju na seoskoj svadbi. Užarile su se i društvene mreže, od oštrih osuda napada, preko pokušaja da se nađe poznanika ili srodnika, pa do relativizacije i usporedbi sa strašnijim stradavanjima u zemljama u kojima Amerikanci ratuju. 

Za maraton  

Mjere opreza u Londonu

Istog trenutka pojačane su mjere sigurnosti na sljedećoj sličnoj manifestaciji, Londonskom maratonu koji je zakazan za nedjelju. Očekuje se da će se na startu pojaviti čak 37 tisuća natjecatelja, među kojima i sedam parlamentarnih zastupnika, uključujući predsjednika vlade u sjeni Eda Ballsa. London je sigurnosni posao uspješno odradio još prošle godine na Olimpijskim igrama, kad je bilo najava terorističkih napada od različitih ektremista, od islamskih fundamentalista do irskih republikanaca. Bez odgode, ali također uz pojačane mjere sigurnosti, proći će u nedjelju i maraton u Madridu.

Financijska tržišta 

Sva tri američka indeksa u minusu 

Hitro su na bostonske eksplozije reagirala i financijska tržišta. Vijesti su se poklopile s izvješćima o usporavanju kineskoga gospodarstva, tu je i korejska kriza, pa su dionice u ponedjeljak zapravo svuda padale i teško je procijeniti što je na to najviše utjecalo. Glavna azijska tržišta nakon vijesti iz Bostona zabilježila su pad, japanski Nikkei zaključio je dan 0,4 posto niži. Najžešći padovi su ipak razumljivo zabilježeni u SAD-u, gdje su sva tri glavna indeksa u ponedjeljak završila dan s minusima: Dow Jones za 1,8 posto, S&P 2,3 a Nasdaq je najgore prošao s padom od 2,4 posto. Pala je i cijena nafte za 1,6-1,9 posto, kao i zlato, čija je cijena nakon čak 10-postotnog pada u ponedjeljak dotaknula najnižu razinu u posljednje dvije godine.

Reagirali EU i NATO

Šokirani, osudili napad i terorizmom 

Na napade u Bostonu, bez obzira na to što u tom trenutku nije bilo nikakvih naznaka o motivima, još manje o počiniteljima, odmah su reagirali i Europska unija i NATO. Europska ministrica vanjskih poslova Catherie Ashton tako je rekla da su ovi napadi "namjerno ciljali obične ljude, muškarce, žene i djecu" te da zavrjeđuju svaku osudu. "Stojimo uz vladu i narod SAD-a u osudi ovog bombaškog napada", priopćeno je iz njezinog ureda, uz prilično nedvosmisleno podrazumijevanje da je riječ o terorističkom udaru. Čelnik Europskog parlamenta i doslovce je rekao da "ne može biti opravdanja za terorizam". Šokiran je bio i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, ali s nešto osobnijim porukama od kolega mu iz EU, jer je izrazio sućut obiteljima poginulih i ozlijeđenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close