Amerika objavila trgovinski rat Kini

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Trumpova administracija carinama cilja kinesku visokotehnološku robu.

Američka administracija jučer je u poslijepodnevnim satima, prema najavama, obznanila carine na kinesku visokotehnološku robu, a Kina je već najavila da će za odmazdu ciljati američke poljoprivredne proizvode.

Prema tvrdnjama upućenih izvora prije objave, carine će biti uvedene u vrijednosti uvezene robe od 50 milijardi dolara, a zbog kineskog kršenja zaštite intelektualnog vlasništva, piše Bloomberg. Predsjednik Donald Trump ranije je tvrdio kako su američke kompanije prisiljene transferirati tehnologiju u Kinu kako bi mogle tamo poslovati. Radi se o prvoj mjeri Trumpove administracije izravno usmjerene protiv Kine te de facto objavi trgovinskog rata drugom gospodarstvu svijeta.

Simulacija Oxford Economicsa pokazuje kako će 25-postotna carina na 60 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz otkinuti 0,1 posto rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini, te nešto manje u idućoj. No, iako iz Pekinga tvrde kako u dijalogu žele pronaći rješenje spora, za očekivati je da će Kina uvesti protumjere.

To se prije svega odnosi na uvoz soje koje bi posebno pogodile poljoprivrednike u Iowi, državi koja je podržala Trumpa na izborima. Američki poljoprivredni izvoz u Kinu lani je vrijedio 19,6 milijardi dolara, od čega soje za 12,4 milijardi dolara

Komentirajte prvi

New Report

Close