Amerika napala EU zbog poreznih istraga američkih kompanija

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Oštar stav američkog ministarstva financija.

Europska komisija (EK) nema pravo istraživati porezne sporazume američkih kompanija jer njihova golema dobit od dva bilijuna dolara pripada američkoj riznici – suština je to dokumenta koje je u srijedu objavilo američko ministarstvo financija. U dokumentu stoji kako su EK-ove istrage američkih multinacionalki, poput Applea, Starbucksa ili Amazona, o njihovim poreznim sporazumima s pojedinim europskim državama otišle predaleko.

Štoviše, Washington smatra da je EK time preuzeo ulogu “nadnacionalne porezne uprave”. Podsjetimo, otvorene istrage pokušavaju dokazati da su pojedine kompanije godinama uplaćivale neproporcionalno malo poreza u odnosu na ostvarene prihode. Međutim, te istrage ciljaju na “prihode koje članice Europske unije nemaju pravo oporezivati, sukladno pravilima međunarodnih poreznih standarda”, smatra američko ministarstvo financija, a prenosi CNBC.

 

19milijardi dolara

kazne 'smiješi' se Appleu u najgorem slučaju

U konačnici, porezni prihodi koje europske države prikupljaju od američkih kompanija otkidaju se od američkih poreznih obveznika, navodi se dalje u dokumentu. Washington stoga poziva Bruxelles da se vrati “sustavu i praksama međunarodne porezne suradnje” koja je godinama služila kao temelj prekograničnih investicija između Amerike i Europe.

Promatrači za europske medije upozoravaju kako potez američkog ministarstva financija treba promatrati iz dva kuta. Tako BBC piše da bi jedan od motiva mogao ležati u želji da se na EK izvrši pritisak uoči objave rezultata istrage nad Appleom. Objava je planirana za rujan. Ta je kompanija osumnjičena da je s Irskom imala poseban sporazum o niskoj stopi poreza, pomoću kojeg je od američkih poreznika skrila stotine milijardi dolara. Ako se utvrdi da druge kompanije nisu imale takav porezni status u Irskoj, to bi značilo da su prekršene europske odredbe o državnim subvencijama. Procjene banke JPMorgan govore da bi Bruxelles mogao “opaliti” Apple s kaznom od 19 milijardi dolara, u najgorem slučaju.

Apple mjesecima ističe kako je sve savršeno legalno. “Takav je trenutni porezni zakon. To nije pitanje jeste li domoljub ili niste”, izjavio je nedavno izvršni direktor Tim Cook za Washington Post. Drugi razlog leži u činjenici da SAD ne mogu više ignorirati činjenicu da je u inozemstvu pohranjeno pravo blago američkih kompanija. Dobit koju multinacionalke drže u inozemstvu procjenjuje se na dva bilijuna dolara. To je dovoljno da izbriše američki proračunski manjak. Izvješće udruge Građani za poreznu pravdu pobrojalo je 358 kompanija koje u inozemstvu imaju 7622 podružnice koje prvnestveno služe za “parkiranje” gotovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close