Ova zemlja postala je najveći proizvođač nafte prvi put nakon 45 godina

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2018. u 09:52
Foto: Getty Images

U kolovozu je SAD crpio 11 milijuna barela dnevno čime je nadmašio Rusiju.

Nakon 45 godina SAD je vratio titulu najvećeg svjetskog proizvođača nafte.

Prema preliminarnim procjenama američkog ministarstva energetike, tamošnja proizvodnja nafte u kolovozu je iznosila 11 milijuna barela dnevno i time je nadmašila rusku proizvodnju, prvi put od veljače 1999. godine.

Saudijska proizvodnja nadmašena je još u veljači, nakon više od dva desetljeća. Još lani Amerika je proizvodila 9,4 milijuna barela dnevno, pa je ministarstvo očekivalo da će SAD tek iduće godine nadmašiti Rusiju i Saudijsku Arabiju.

Titula najvećeg proizvođača vrhunac je promjena u američkoj naftnoj industriji koje je donijelo vađenje nafte iz škriljevca. Naime, glavnina američke nafte crpi se u Teksasu.

Kada bi Teksas bio neovisna država, zauzimao bi treću poziciju na ljestvici najvećih svjetskih proizvođača. Generator rasta je bazen Permian koji se proteže od zapadnog Teksasa do istočnog Novog Meksika, a u kojem je proizvodnja toliko povoljna da je nije uspjela ugasiti ni cijena barela od 26 dolara zabilježena u veljači 2015. godine.

Međutim, Permian postaje žrtva svojeg uspjeha. Sve se više osjeća nedostatak radnika, a ni infrastruktura ne može progutati toliku proizvodnju. Stoga je ministarstvo energetike smanjilo procjene rasta proizvodnje u 2019. na 11,5 milijuna barela dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close