Američkom Bechtelu više nije dovoljna Zemlja za rast dobiti

Autor: Tomislav Oharek , 23. travanj 2013. u 17:35
U Planetary Resourcesu su uvjereni da 1500 Zemlji bliskih asteroida vrijedi mnogo novca

Cilj projekta je potraga za vodom i plemenitim metalima poput platine i zlata na asteroidima u bliskoj Zemljinoj orbiti.

Bechtel, jedna od najvećih svjetskih inženjerskih kompanija, koja je u Hrvatskoj izgradila oko 150 kilometara autoceste Zagreb – Split, odlučila se pridružiti svemirskoj avanturi suosnivača Googlea i režisera Jamesa Camerona.

Naime, ova američka kompanija je obznanila kako će kao ulagač i partner podržati tvrtku Planetary Resources koja nastoji da rudarstvo asteroida iz Zemlji bliske orbite pređe iz domene znanstvene fantastike u onu poslovnu. Suosnivači Planetary Resourcesa Peter Diamandis i Eric Anderson već su privukli bogate i utjecajne pristaše i ulagače poput Erica Schmidta i Larryja Pagea iz Googlea, a nakon što se u projekt uključio i Bechtel, već gotovo cijelo stoljeće jedan od korporativnih simbola, sigurno je da će mnogi skeptici cijeli projekt gledati sasvim drugim očima. "Misija Planetary Resourcesa vrlo je ambiciozna, no kako bi uspjeli okupili su najbolje svjetske stručnjake", rekao je Riley Bechtel, predsjednik i izvršni direktor Bechtela. Inače, iz kompanije koja ostvaruje godišnji prihod od 33 milijarde dolara nisu željeli precizirati na koji će se način angažirati u projektu. No kako je za The Fianacial Times rekao Eric Anderson, očekuje kako će Bechtelova stručnost doći do punog izražaja kada će se projekt približiti rudarskoj fazi, odnosno kroz 10 do 15 godina.

"Bechtel već dugo želi u svemir, no na to se nisu odvažili dok nisu vidjeli naš koncept  za koji misle da je kredibilan te da mu mogu dati dodanu vrijednost. Naime Bechtel se dosta bavi rudarstvom na Zemlji", kaže Anderson. Prvi cilj Planetary Resourcesa je potraga za vodom i mineralima bogatim asteroidima između njih dosad otkrivenih oko 1500 u bliskoj Zemljinoj orbiti. Kako je najavio Anderson, u čijem timu radi 50 inženjera, u tu će svrhu u iduće dvije godine lansirati prvu seriju svemirskih teleskopa. Nakon toga slijedi dizajn generacije sondi koje će prije još zahtjevnije faze, odnosno rudarenja, podrobnije analizirati potencijalne kandidate.Kompanija zapravo primarno želi osigurati izvore vode u svemiru ključne za buduće ljudske misije istraživanja Sunčevog sustava. Voda je potrebna za održavanje života astronauta, ali se može rastaviti na svoje osnovne sastojke kisik i vodik, koji se pak mogu koristiti kao gorivo za svemirske letjelice.

"Želimo izgraditi benzinske crpke u svemiru. Želimo postati svemirski Exxon", kaže Anderson i dodaje kako kako potencijalnih klijenata već ima napretek – od dopune gorivom komercijalnih satelita pa do međuplantarnih svemirskih misija koje finaciraju države. Primjerice misija s ljudskom posadom na Mars trebala bi imati takve "benzinske crpke" u svemiru jer je izuzetno skupo lansirati sa Zemlje sve potrebne resurse za njezino ostvarenje. Tako je čak 30 puta jeftinije proizvesti nešto u svemiru nego to raketama podizati sa Zemlje, naravno ukoliko su dostupni resursi. Anderson kaže da će gradnja prve "benzinske postaje" stajati oko milijardu dolara. Iako u Planetary Resourcesu ne žele reći koliko su novca dosad prikupili kažu kako ga imaju dovoljno za nekoliko godina istraživanja i razvoja. U kompaniji također vjeruju kako će iz asteroida moći vaditi i plemenite metale poput platine i zlata, što baca novo svjetlo na interes Bechtela za tu tvrtku.

Komentirajte prvi

New Report

Close