Američko tržište halal hrane vrijedi 20 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 16. rujan 2016. u 14:58
Muslimani će do 2050. biti najveća nekršćanska zajednica u SAD-u/REUTERS

Još 1998. svega je 200 restorana u SAD-u posluživalo halal hranu, a sada ih ima više od 7600, pokazuju službeni podaci.

Hrana pripremljena prema islamskim običajima postala je pravi hit među mladim Amerikancima, a vrijednost tog tržišta procjenjuje se na 20 milijardi dolara. Stoga je halal hrana postala sve zanimljivija velikim prehrambenim kompanijama i trgovačkim lancima. Prema navodima Bloomberga, još 1998. u cijeloj Americi bilo je svega 200 restorana koji su posluživali halal hranu.

Danas ih je preko 7600. Međutim, potražnja za takvom vrstom hrane koja je dozvoljena muslimanima ne odražava samo rast islamske zajednice u SAD.-u. Upravo suprotno, glavni pokretač potražnje su mlađi Amerikanci, takozvani "milenijalci" koji žele probati drugačiju gastronomiju. Kako kaže Adnan Durrani, izvršni direktor tvrtke American Halal, 80 posto kupaca njegovih prehrambenih proizvoda su ljudi koji nisu islamski vjernici.

 

1,9mlrd.

dolara vrijednosti halal hrane prodalo se u trgovinama

U SAD-u trenutno živi 3,3 milijuna muslimana, a do 2050. bit će ih više od osam milijuna čime će postati najveća nekršćanska zajednica u Americi. Prema projekcijama agencije Nilesen, prodaja halal hrane u posljednjih godinu dana dosegla je 1,9 milijardi dolara što je 15 posto više nego 2012. godine. Ako se ubroje i restorani, tržište vrijedi 20 milijardi dolara ili 30 posto više nego 2010., procjenjuje američko Islamsko vijeće za hranu koje i dodjeljuje halal certifikate. Prema mišljenju analitičara, velike prehrambene kompanije još nisu u potpunosti iskoristile potencijal tog tržišta. Najveća prehrambena kompanija na svijetu, švicarski Nestlé, ima 151 tvornicu koja proizvodi halal hranu.

No, u Americi najveći dio takve hrane prodaje tek kroz svoju zdravstvenu diviziju. Globalni lider u grickalicama, Mondalez, osvojio je tržište Saudijske Arabije i Indonezije, ali u SAD-u prodaje tek maleni udjel svog halal portfelja. Slično je i kod trgovaca. Vodeći Wal-Mart od svojih 4600 trgovina halal hranu prodaje u samo 400 supermarketa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close