Američkim poslodavcima nebitni diploma i iskustvo

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2018. u 22:00
Stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosi svega četiri posto/FOTOlia

Nakon financijske krize 2008. kad su dobro obrazovani radnici s iskustvom dobijali otkaze, poslodavci više nisu izbirljivi i ne postavljaju uvjete za dobivanje posla.

Svi koji traže posao a nemaju kvalifikacije, sada imaju bolje šanse – bar u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje sve više kompanija prestaje razmatrati biografije.

Poslodavci koji hitno traže radnike počeli su isprobavati nove metode, a koje podrazumijevaju i to da budućem zaposlenom nisu potrebne diplome ili iskustvo. Stopa nezaposlenosti u SAD se popela za četiri posto u lipnju, nakon što se 18 godina kotirala na 3,8 posto.  Ovaj mali porast se dogodio nakon što se otvorilo 213.000 poslova, što je premašilo očekivanja analitičara od 195.000 radnih mjesta.  Što se tiče onog što je dovelo do povećanja te stope, kako objašnjava Wall Street Journal broj ljudi koji traže posao porastao je na 601.000.

To je navelo poslodavce da povećaju plate godinu za godinom za 2,7 posto kako bi popunili radna mjesta.  Kako ocjenjuje Wall Street Journal , ovaj rast plata je skroman a bilo je očekivano 2,8 posto.

Prema novom trendu, poslodavci iz raznih oblasti širom SAD sada olabavljuju kvalifikacije potrebne da bi se dobilo radno mjesto.  To znači da se vrata ne zatvaraju automatski ispred radnika bez diploma ili iskustva u određenom polju. Ovo je suprotno od onog što se dogodilo nakon financijske krize, kad su dobro obrazovani radnici s gomilom iskustva dobivali masovne otkaze, a poslodavci su mogli sebi priuštiti da budu izbirljivi i postavljaju razne uvjete za dobivanje radnog mjesta. 

Sada to više nije slučaj. "Kandidati danas imaju toliko mnogo opcija. Ako kompanija traži diplomu, dva kruga razgovora i test određenih vještina, kandidati koji to ne posjeduju mogu otići niže niz ulicu do drugog poslodavca koji će im tog dana dati ponudu", kažu iz Adecco grupe.

Prijave na popularne poslove koji su tražili diplomu opale su s 32 posto 2017. na 30 posto u prvoj polovini 2018, dok su pozicije koje traže tri ili više godina iskustva pale za 23 posto, s 29 posto iz 2012.  Tako oni s diplomom srednje škole u SAD sada imaju bolje šanse da postanu menadžeri u banci, dok Intel i GitHub unajmljuju samouke programere. 

Komentirajte prvi

New Report

Close