Američkim kompanijama prijeti recesija zarada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2016. u 11:14
Foto: Thinkstock

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za četvrto tromjesečje, koja će početi ovoga tjedna, mogla bi pokazati da su zarade u recesiji, odnosno da su pale drugi kvartal zaredom.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u posljednjem lanjskom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za 3,2 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, u trećem je tromjesečju dobit američkih kompanija – prilagođena za zalihe i deprecijaciju – iznosila oko 2.100 milijardi dolara, što je 1,1 posto manje nego u prethodnom tromjesečju i 4,7 posto manje nego u trećem kvartalu 2014. godine.

To je bio najveći pad zarada na godišnjoj razini od drugog tromjesečja 2009. i njihov tek drugi pad otkako je polovicom 2009. okončana recesija američkog gospodarstva.

Prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, pad dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa nastavljen je i u četvrtom lanjskom kvartalu, pa prijeti 'recesija zarada', po uzoru na gospodarsku recesiju, odnosno pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Uoči sezone objava kvartalnih izvješća, 85 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo je procjene rezultata ispod očekivanja analitičara, dok ih je 26 povećalo procjene.

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru.

Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cijene sirovina, pa se dvoznamenkasti pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posljedica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, primjerice, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku.

No, treba reći da analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izvješća, kada će se točno vidjeti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju doista pale.

No, kada i zadnje poslovno izvješće za četvrti lanjski kvartal bude objavljeno, rezultati bi mogli pokazati da su u cijeloj prošloj godini zarade kompanija zabilježile nultu stopu rasta, pokazuje anketa Reutersa.

U 2016. godini zarade bi, pak, prema procjenama analitičara, mogle porasti 7,5 posto na godišnjoj razini. No, i te su procjene smanjene, s obzirom da su u anketi Reutersa 1. listopada analitičari očekivali rast dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa u ovoj godini za 10,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close