Američki PPG pred kupnjom slovenske tvornice boja Jub

Autor: Poslovni dnevnik , 18. studeni 2019. u 22:00
Jub boje dobro su poznate na tržištu zemalja bivše Jugoslavije

PPG je druga najveća kemijska tvrtka na svijetu, a lani je ostvarila 15 mlrd dolara prihoda i 1,4 mlrd. neto dobiti.

Prvi čovjek Ilirike Igor Štemberger, prema neslužbenim podacima, za slovenskog proizvođača boja Jub, doveo je kupca koji je ponudio cijenu koju je teško odbiti.

Riječ je o američkom kemijskom divu PPG, međutim, među vlasnicima ne postoji jedinstveno mišljenje treba li kompaniju prodati ili ne, pišu Finance. Prema posljednjim podacima, Grupa Jub ima dug od 20 milijuna eura i neto financijski dug od približno 16 milijuna eura. Prihodi su se povećali posljednjih godina i prošle godine iznosili su 111 milijuna eura, što je četiri posto više nego godinu ranije. 

Surađivali s Heliosom
Neto dobit Grupe lani je iznosila 3,9 milijuna eura i bila je manje od 8,6 milijuna eura ostvarenih godinu ranije zbog izvanrednih financijskih prihoda. Dobit iz poslovanja prije amortizacije (EBITDA) lani je bila 10 milijuna eura, a u prethodne dvije godine bila je 11 milijuna eura. Tvrtka je već imala suglasnost za otkup vlastitih dionica, ali cijena je, prema nekima, bila netransparentna.

Otuda i prijedlog da otkupna cijena vlastitih dionica iznosi 800 eura po dionici. Prema informacijama Financa, očekuje se da će PPG ponuditi puno više od 800 eura po dionici. Američki PPG je druga najveća kemijska tvrtka na svijetu. Prošle je godine ostvario 15 milijardi dolara prihoda, 1,4 milijarde dolara neto dobiti, a na burzi vrijedi 31 milijardu dolara. U prošlosti je bio blizak poslovni partner slovenskoj kompaniji Helios, za koju je također pokazao zanimanje, ali je ona na kraju prodana austrijskom Ringu, koji je kasnije prodao Helios japanskoj kompaniji Kansai, čime je partnerstvo s Amerikancima završilo.   

PPG je posljednjih godina prilično aktivan u akvizicijama, ove godine preuzeo je njemačkog proizvođača automobilskih boja Hemmelrath koji ove godine ima nešto više od 450 zaposlenika u Europi, dok za usporedbu, Grupa Jub ima ih više od 800. Vrijednost posla nije objavljena.

Lošiji uvjeti za prodaju
Kao navode Finance, Jub je ponude za preuzimanje dobivao prije godinu dana, ali se vlasnici se nisu željeli niti susresti s potencijalnim kupcima, zbog čega su neki poznavatelji akvizicija u Sloveniji iznenađeni informacijom da ih kupuje PPG. Zaključuju kako je ponuda američkog kupca sigurno prilično izdašna, iako uvjeti za prodaju nisu tako povoljni kao lani.

Proizvode izvoze na 35 tržišta

Tvornice u Sloveniji i Srbiji
Krajem prošle godine Grupa Jub sastojala se od matične tvrtke i 13 podružnica u Sloveniji, BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Rusiji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i na Kosovu. Proizvodnja je organizirana u Sloveniji i Srbiji. Lani je Grupa prodavala svoje proizvode na 35 tržišta, a udio prodaje na stranim tržištima iznosio je 70,1 posto prodaje. Na kraju 2018. godine Grupa je imala 782 zaposlenika, od čega više od 450 u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close