Američki političari napali Pfizer drvljem i kamenjem

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. studeni 2015. u 22:00
Donald Trump nazvao je Pfizerov potez 'odvratnim'/REUTERS

Dok politika oštro osuđuje potez Pfizera koji želi pobjeći poreznicima, kompanija traži podršku te iste politike.

Iako je Pfizerov izvršni direktor Ian Read zatražio njihovu podršku, američki su političari oštro osudili Pfizerovu kupnju irskog Allergana kojim želi pobjeći američkim  poreznicima.

Najavljena 160 milijardi dolara teška akvizicija Allergana kojom Pfizer plaćanjem poreza u Irskoj planira uštedjeti 20 milijardi dolara dovela je do istovjetnih reakcija suprotstavljenih političkih strana, inače razjedinjenih u aktualnoj predsjedničkoj kampanji. Da će rupe u poreznom zakonu koje Pfizer koristi ostaviti u državnoj blagajni prazninu koju će morati popuniti porezni obveznici prva je upozorila Hillary Clinton, kandidatkinja za predsjedničku nominaciju iz redova Demokratske stranke. Clinton je najavila da će stati na kraj budućim poreznim inverzijama.

"Ne možemo više odgađati slamanje inverzija koje erodiraju naš porezni sustav", izjavila je Clinton. Međutim, prvi legislativni koraci po tom pitanju prije 2017. godine nisu vjerojatni. Republikanska ljutnja nije ništa slabija, pa je najizgledniji kandidat za dobivanje republikanske nominacije, Donald Trump, posljednji Pfizerov potez nazvao – gadljivim, a političku situaciju sramotnom. Nije izostala ni reakcija demokratske predstavnice Rose DeLauro.

 

20mlrd.

dolara izgubit će američki proračun do 2025. na poreznim inverzijama

"Nedopustivo je da se Pfizer i druge korporacije pretvaraju da su američke, do trenutka plaćanja poreza kad proglase drugu nacionalnost", kazala je DeLauro. Senator Bernie Sanders nazvao je Pfizerovo preuzimanje skrivanjem dobiti u inozemstvu i katastrofom, gdje je zbog porezne uštede ministarstvo financija najveći gubitnik. Prema procjenama Kongresa, američki će proračun na poreznim inverzijama američkih kompanija izgubiti 20 milijardi dolara do 2025. godine.

Bijela kuća odbija komentirati konkretan Pfizerov slučaj, ali se zalaže za ograničavanje sličnih transakcija. Iako je u posljednja tri desetljeća ugovoreno više od 50 spajanja i preuzimanja sa svrhom porezne inverzije, Pfizerova akvizicija Allergana službeno je najveća inverzija. The Financial Times prenosi drugačiji kut gledanja i najavu Iana Reada, Pfizerova izvršnog direktora, koji "novac zarobljen u inozemstvu" planira uložiti u otkrivanje novih lijekova. "Ne mogu vjerovati zašto bi itko želio osujetiti ovu transakciju koja je velika prilika za investiranje u američku znanost", kaže Read. 

Sporazum Pfizer-Allergan

Amerikanci će voditi glavnu riječ

Procjenjuje se da će Pfizer u Irskoj imati korporativnu poreznu stopu između 17 i 18 posto, za razliku od 25,5 posto poreza iz 2014. godine. Pfizerov vlasnički udio u združenoj kompaniji koja će se i dalje zvati Pfizer iznosi 56 posto, a Allerganov 44 posto. Kompanija je u ponedjeljak najavila da će 2018. godine donijeti konačnu odluku o razdvajanju nove, združene kompanije na dva sektora, za nove te postojeće lijekove kojima istječe licenca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To se barem lako riješava…proglasiš ih stranom kompanijom, pa im FDA odobrava lijekove kao svakoj stranoj kompaniji…štiteći svoje domaće tržište od Pfizera! 😉

New Report

Close