Američki kralj limenki prodaje 11 tvornica u Europi

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. studeni 2015. u 11:43
Europska komisija smatra da bi spajanje narušilo tržišnu utakmicu/FOTOLIA

Iako se tvrdilo da od spajanja neće biti ništa ako Bruxelles bude tražio prodaju, došlo je do promjene mišljenja.

Američki proizvođač limenki za pića Ball spreman je prodati 11 pogona u Europi kako bi mu europski regulatori odobrili akviziciju britanskog Rexama, vrijednu 6,7 milijardi dolara, prenosi Reuters.

U ponudi koju je Ball prošlog tjedna dostavio Europskoj komisiji (EK) stoji da je kompanija spremna rasprodati imovinu vrijednu 1,6 milijardi dolara, odnosno četiri pogona u Njemačkoj, tri u Velikoj Britaniji i po jedan u Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Austriji. Kompanija su za pronalazak potencijalnih kupaca angažirale investicijsku banku Goldman Sachs, prenijeli su Reutersu izvori upoznati sa dokumentom. Iako su se Ball i Rexom ranije tvrdili da od spajanja neće biti ništa ako EK bude tražila prodaju imovine, istovremeno i s američkim regulatorima iz istih razloga pregovaraju o prodaji imovine.

Dva najveća proizvođača limene ambalaže za piće udruživanje vide kao priliku za povećanje profita i rezanje troškova, no EK strahuje da bi takvo što moglo dovesti do monopolističkog povećanja cijena ambalaže za kompanije koje bi se u konačnici moglo odraziti i na potrošače. Analitičari Morningstara izračunali su da bi novonastala kompanija držala 60 posto sjevernoameričkog, 69 posto europskog te 74 posto brazilskog tržišta limenki. Navedenom treba dodati da Rexom ima velike klijente poput Coca-Cole i Anheuser-Busch InBeva. Europski bi tržišni regulatori svoju odluku trebali donijeti do 22. siječnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close