Američki fond ulazi u utrku za Komercijalnu banku

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2019. u 22:00
Tim Collins, vlasnik Ripplewood Advisorsa, bio je na čelu Citigroupa i član Trilateralne komisije

Prva faza privatizacije Komercijalne banke i prikupljanje pisama o zainteresiranost je završeno, a prijavilo se sedam ulagača.

Investicijski fond Ripplewood Advisors, čiji je vlasnik ugledni američki poduzetnik Tim Collins, vrlo lako bi mogao ući u kupovinu srpske Komercijalne banke, zajedno s domaćim ulagačima, doznaje Blic.

Taj američki fond, čiji je vlasnik prošle godine posjetio Beograd s bivšim američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, važio je za ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke još od prvih službenih najava o njenoj prodaji.  Collins je i dalje ozbiljan igrač, ali ne i investitor koji bi u kupovini Komercijalne banke nastupio samostalno, objašnjava Blic.

Podružnice u Crnoj Gori i RS
"Ovaj američki investitor ušao bi u privatizaciju banke zajedno s vrlo ozbiljnim domaćim investitorima koji imaju iskustvo u bankarskom sektoru. Kao takvi smatraju se vrlo ozbiljnim potencijalnim kupcima Komercijalne banke, ako ne i najozbiljnijim", kaže izvor beogradskog lista.  Tim Collins, bio je, među ostalim, član Upravnog odbora Citigroupa i član Trilateralne komisije.

 

235 milijuna

eura mogla bi dobiti država za 41,7 posto dionica banke

Prva faza privatizacije Komercijalne banke i prikupljanje pisama o zainteresiranost je završeno. Ministar financija Siniša Mali je otkrio da je sedam ulagača zainteresirano za banku. Država u Komercijalnoj ima 41,74 posto dionica, a EBRD 24,43 odsto. Ostalih 20 posto u vlasništvu je međunarodnih financijskih institucija. Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće, koji nekoliko desetljeća radi na srpskom tržištu kapitala, kaže da je predmet prodaje poslovanje Komercijalne banke u Srbiji, ali i dio njenog poslovanja u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori.

Na prodaju, je kako tvrdi, i ime banke, kao i razgranata mreža. Trenutna tržišna cijena dionica Komercijalne banke na burzi je oko 2700 dinara (oko 169 kuna) što govori da banka na tržištu vredi 385 milijuna eura. Njezina knjigovodstvena cijena je 560 milijuna eura, a banke su u regiji prodavane po cijeni od 80 do 90 posto knjigovodstvene vrijednosti. Komercijalna banka je pritom treća po veličini aktive u Srbiji. Prošle godine je ostvarila više od 70 milijuna eura dobiti, ali je u prethodnom razdoblju akumulirala gubitke.  

Država preuzela obveze
"Treba reći i da je država preuzela obvezu da otkupi 41 posto dionica stranih dioničara u Komercijalnoj banci za 252 milijuna eura. Praktično, kada se sve to sagleda, minimalna zadovoljavajuća cijena za 100 posto banke bila bi 560 milijuna eura", ocijenio je Jorgić za Blic i dodao da bi u tom slučaju država za svoj paket dionica dobila 235 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close