Američki fond Apollo kupio drugu najveću slovensku banku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2015. u 10:50
Arhivska fotografija: Marijan Sušenj / Pixsell

Za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM) Apollo će navodno isplatiti oko 200 milijuna eura.

Drugu najveću slovensku državnu banku kupio je američki financijski fond Apollo, objavilo je u petak ljubljansko "Delo" pozivajući se na neslužbene izvore.

Za Novu kreditnu banku Maribor (NKBM) Apollo će navodno isplatiti oko 200 milijuna eura, piše vodeći slovenski list navodeći neslužbeni izvor iz mariborske banke.

Europska komisija dopustila je 2013. godine slovenskoj vladi da dokapitalizira NKBM proračunskim sredstvima, ali uz uvjet da ona kasnije bude prodana kako se dokapitalizacija ne bi tretirala kao nedopuštena državna pomoć. Nakon dokapitalizacije banka je došla u 100-postotno vlasništvo države koja je sada prodaje.

Banka je zbog ekspanzivne kreditne politike došla u teškoće jer je nakon globalne financijske krize velik dio njezinih potraživanja postao nenaplativ pa je niz zadnjih godina ostvarivala gubitke.

U najužoj konkurenciji za kupnju banke bila je i madžarska OTP banka, ali je za kupnju banke ponudila manji iznos, navodi list.

Informaciju da su pregovori s Apollom uspješno završeni u petak još nisu komentirali vlasnici, slovenska vlada i Slovenski državni holding (SDH).

"Delo" dodaje da je navodno postignut sporazum po kojemu bi troškove koji bi mogli proizaći iz ustavne tužbe privatnih vlasnika podređenih obveznica NKBM-a protiv države (koja je izbrisala njihov kapital tijekom sanacije banke) podijelili Slovenija i novi vlasnik banke Apollo.

U sanaciju i dokapitalizaciju NKBM-a, koja je bila opterećena lošim kreditima i gubicima, država je zadnje dvije godine kroz gotovinu i državna jamstva investirala više od 1,5 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close