Američke vlasti ratuju protiv prkosnog farmera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2014. u 15:39
Ilustracija; Foto: Thinkstock

Naoružani američki rendžeri prikupljaju stoku farmera Clivena Bundyja koja je desetljećima ilegalno pasla na javnim pašnjacima u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Naoružani američki rendžeri prikupljaju stoku farmera Clivena Bundyja koja je desetljećima ilegalno pasla na javnim pašnjacima u američkoj saveznoj državi Nevadi, čime je eskalirao sukob saveznih vlasti s prkosnim farmerom koji smatra da je riječ o pokušaju Washingtona da uguši "neovisni duh Zapada", prenose u četvrtak američki mediji.

Spor oko pašnjaka doživio je obrat pošto su aktivisti za zaštitu okoliša zaprijetili da će podići tužbu kako bi se zaštitile ugrožene kornjače čije stanište uništava Bundyjeva stoka.

Federalne vlasti brzo su reagirale poslavši helikoptere i rendžere na konjima kako bi zaplijenile krdo od oko 1000 goveda u vlasništvu farmera Bundyja, prenosi Reuters.

Bundy i njegovi saveznici smatraju da je riječ o pokušaju vlade u Washingtonu da uguši neovisni duh američkog Zapada. "Mi se ovdje zapravo borimo oko pitanja slobode, i to je pitanje veće od naših krava i veće od naših kornjača. Riječ je o tome da federalna vlada želi kontrolirati sve čega se može domoći", rekla je farmerova supruga Carol Bundy.

Spor obitelji Bundy i federalnih vlasti zapravo je simbol šireg sukoba između sve manjeg broja farmera koji su tradicionalno napasali svoju stoku na državnim pašnjacima, te aktivista za zaštitu okoliša i lokalnih vlasti suočenih sa sve više zahtjeva za prenamjenom terena za razvoj naftne industrije, rekreaciju i druge namjene.

Zapljena stoke u Nevadi uslijedila je nakon višedesetljetnog sukoba Bundyja i vlasti oko prava na ispašu stoke na oko 2400 četvornih kilometara državnog zemljišta u polupustinjskoj južnoj Nevadi.

Bundy je 1993. prestao plaćati naknadu za ispašu, ignorirao je vladino poništavanje dozvola i prkosio je sudskim odlukama kojima mu naređeno da ukloni svoju stoku, objavio je američki Ured za upravljanje zemljištem (BLM).

Vlada je međutim odlučila upotrijebiti silu tek nakon više od 20 godina.

Dužnosnici BLM-a kazali su da Bundy nije jedini farmer koji krši vladina pravila korištenja zemljišta, ali njegov je slučaj najteži. Većina drugih prekršaja riješi se do sljedeće sezone ispaše, rekli su dužnosnici.

Ipak, prema pisanju CBS-a, Bundy je dobio neočekivanog saveznika – republikanski guverner Nevade Brian Sandoval ocijenio je da postupak saveznih vlasti predstavlja "zastrašivanje", te je pozvao BLM da "ponovno razmotri pristup" tom slučaju.

Rendžeri su dosad prikupili 277 grla iz Bundyjeva krda. Ta će stoka biti prodana na dražbi, a očekuje se da će cijela operacija trajati do svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close