Američke, japanske i indijske vlasti zabranile letove Boeinga 787

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 10:03
Dreamliner / thinkstock

Boeing 787, koji je zadnjih tjedana imao nekoliko kvarova, mora ostati na tlu do nove odluke, izjavio je japanski pomoćnik ministra prometa.

Američke, japanske i indijske vlasti odlučile su u četvrtak privremeno zabraniti letove Boeinga 787 Dreamlinera nakon više incidenata, što predstavlja težak udarac za američku tvrtku koja tvrdi da je uvjerena u sigurnost svoje letjelice.

Boeing 787, koji je zadnjih tjedana imao nekoliko kvarova, mora ostati na tlu do nove odluke, izjavio je japanski pomoćnik ministra prometa, spominjući potrebu da se zajamči prije svega sigurnost baterija i druge opreme.

Američka savezna zrakoplovna uprava (FAA) ranije je zatražila da svi Dreamlineri registrirani u SAD-u ne lete dok se čeka potvrda njihove sigurnosti. Ta se naredba odnosi na United Airlines, jedinu kompaniju koja trenutno ima 787 u svojoj floti, i to šest primjeraka.

"Slijedeći odluku FAA, Boeing 787 neće smjeti uzletjeti dok se ne zajamči sigurnost baterija", kazao je japanski pomoćnik ministra Hiroshi Kajiyama.

U Indiji su zrakoplovne vlasti učinile isto u četvrtak.

"Zatražili smo od Air Indije da ostave na tlu šest Dreamlinera nakon što smo dobili preporuku američkih saveznih zrakoplovnih vlasti zbog sigurnosti", kazao je generalni direktor civilnog zrakoplovstva Arun Mishra.

Air India je kupio 27 Dreamlinera u okviru ulaganja od nekoliko milijardi dolara 2005. radi moderniziranja flote. Dosad je isporučeno šest zrakoplova.

Direktor Boeinga Jim McNerney reagirao je na te događaje u priopćenju objavljenom nakon odluke američkih vlasti.

"Poduzet ćemo sve potrebne mjere sljedećih dana kako bi naše klijente i putnike uvjerili u sigurnost 787 te kako bi letjelice ponovno bile stavljene u pogon", reagirao je McNerney.

"Imamo povjerenja u činjenicu da je 787 siguran", kazao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close