Američka industrija pobunila se protiv Trumpovih carina

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 22:00
Predsjednik Donald Trump prijeti uvođenjem carina na cjelokupni kineski izvoz u SAD/Reuters

Mnoge interesne skupine smatrale su da američka trgovinska politika koju provodi predsjednik neće otići toliko daleko.

Nakon mjeseci vođenja tihog rata, podalje od očiju javnosti, protiv trgovinskih carina predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koje su dosegnule razmjere koje nitko nije mogao ni zamisliti, više od 60 američkih industrijskih grupa pokrenulo je koaliciju kako bi borbu premjestile u javni prostor.

Formiranje te skupine nazvane "Amerikanci za slobodnu trgovinu", dolazi nakon što se Trump razmahao s carinama u nastojanju da trgovinske partnere prisili na ustupke ili u uvjerenju da će carine zaštititi, pa i otvoriti nova radna mjesta u SAD-u.

Negativni učinak
Mnoge interesne skupine mislile su da to neće toliko dugo trajati ili otići tako daleko, no negativni učinak carina konačno je doveo sve do toga da kažu: 'Što je dosta, dosta je'", rekla je u srijedu Nicole Vasilaros, glavna lobistica Nacionalne udruge brodara, čiji članovi važu hoće li otpuštati radnike nakon što su im troškovi poslovanja porasli čak 35 posto.

Trump je dosad nametnuo 25-postotne carina na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara, pretežno industrijske strojeve i osnovne dijelove elektronike kao što su primjerice poluvodiči. Prijeti daljnjim uvođenjem carina na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara, pri čemu bi udario na robu šire potrošnje, a prijetnja s dodatnih 267 milijardi dolara pokrila bi praktično cijeli kineski izvoz u SAD. Kina je zaprijetila istom mjerom, što bi uključivalo i akcije protiv američkih tvrtki koje tamo posluju.

Napravljeno puno posla
Novostvorena industrijska koalicija predstavlja neke od najvećih nacionalnih tvrtki – American Petroleum Institute, koji okuplja najveće naftne kompanije, poput Exxon Mobila i Chevrona, te Udrugu maloprodajnih industrija, koja predstavlja tvrtke poput Targeta.

"Puno posla je napravljeno u proteklih osam mjeseci u pokušaju uvjeravanja predsjednika i administracije da carine neće djelovati. Naš je stav da nije prekasno", rekao je Dean Garfield, izvršni direktor Vijeća informacijsko-tehnološke industrije, koje uključuje kompanije kao što su Microsoft, Apple i Alphabet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close