Američka burza ne vjeruje u reprizu odličnog kvartala

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2018. u 22:00
Foto: Getty Images

Treće tromjesečje pokazalo najbolje rezultate tvrtki od 2010.

Oštar pad cijene dionica Applea za gotovo osam posto u četvrtak nakon objave pozitivnog financijskog izvješća slikovito opisuje cjelokupnu reakciju Wall Streeta na sezonu objave izvješća za treće tromjesečje. Na krilima rastuće ekonomije i porezne reforme, korporativna Amerika od lipnja do kraja rujna imala je jedno od najprofitabilnijih tromjesečja u povijesti.

Podaci Refinitiva pokazuju da je rast zarada kompanija iz sastava indeksa S&P 500 prosječno iznosio više od 26 posto, što je najbolji rezultat od 2010. godine. K tome, tri četvrtine kompanija objavilo je rezultate iznad očekivanja analitičara. Ipak, burzovna kretanja ne odražavaju tako dobre rezultate. Tijekom listopada S&P 500 izgubio je sedam posto vrijednosti, pa tamošnji analitičari smatraju kako se iz ove sezone objave izvješća može izvući nekoliko pouka. Prva je da su carine počele “nagrizati” poslovanje kompanija.

Ford negativan efekt carina na čelik i aluminij procjenjuje na milijardu dolara dok čelni čovjek Cumminsa, Thomas Linebarger, kaže kako carine čine kompaniju manje konkurentnom u odnosu na kineske rivale, prenosi Financial Times. Drugi je zaključak da će povećanje troškova poslovanja kompanije uskoro početi prebacivati na krajnje kupce. Analitičari Citigroupa prošlog su tjedna upozorili kako se prvi val američkih carina na kinesku robu fokusirao većinom na robu koju je lako supstituirati. Međutim, kako će se širiti na robu široke potrošnje, imat će i veći inflacijski efekt.

Nadalje, investitori pomno prate svaku naznaku usporavanja poslovanja. Primjetno je i da i dalje nema povećanja kapitalnih ulaganja, a usporavaju i otkupi dionica. Primjerice, Boeing i Verizon nalaze se među kompanijama koje su najavile manja ulaganja ove godine, a General Electric ih je u devet mjeseci srezao za 21 posto. S druge strane, efekti smanjenja poreza na dobit kompanija do sada su bili najvidljiviji u skoku otkupa dionica. No, najave otkupa dionica pale su sa 200 milijuna dolara u lipnju na samo 49 milijuna dolara u rujnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close