Aluminij krenuo putem oporavka, dogovoren način otplate duga Elektroprivredi Herceg-Bosne

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2014. u 13:42
Photo: Stojan Lasic/Vecernji list

Dogovoren je način kako će mostarski Aluminij podmiriti dug za struju JP Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne, danas je to i službeno potvrđeno.

Dogovoren je način kako će  mostarski Aluminij podmiriti dug za struju JP Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne, danas je to i službeno potvrđeno.  Nakon usuglašavanja koje je više mjeseci trajalo završila je procedura po kojoj će sukladno ugovoru u 48 mjesečnih obroka otplatiti dug koji je na kraju srpnja ove godine iznosio 115.755.850,96 KM, zajedno s 5.106.087,56 KM zateznih kamata (ukupno oko 61 milijuna eura). Naime, svoju su suglasnost prethodno dali Nadzorni odbori navedenih kompanija, a nakon što je ugovor i potpisan, novi moment je da ga  i Vlada FBiH dala svoju suglasnost.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH priopćeno je kako je Ministarstvo financija u Vladi FBiH zaduženo pripremiti izmjenu ranije odluke kojom je obrađeno pitanje kamata između gospodarskih društava s državnim vlasničkim udjelom, a s ciljem smanjenja Aluminijevih obveza na osnovu kamata. Pojedinosti još nisu poznate, no iz Aluminija podsjećaju da se tvrtka početkom ove godine našla u blokadi zbog navedenoga duga, a tek je imenovanjem današnje Uprave mostarske tvornice, kao ishod dugotrajnih pregovaranja i poteza dobre volje, došlo do pomaka odnosno deblokade. Nakon toga je, kažu, Aluminij otpočeo s redovitim izmirivanjem ukupnih tekućih obveza po mjesečnim računima za utrošenu električnu energiju.

– Razlog za određeno zadovoljstvo svakako je realan, ali ne možemo si priuštiti opuštanje jer je još uvijek veliki posao pred nama. Aluminij je krenuo putem oporavka i predstoji nam, nakon potpisivanja ovoga ugovora s EPHZHB, rješiti pitanje odnosa i s drugim vjerovnicima, poručio je  direktor Nikica Ljubić.

"Također, mora biti jasno kako je, suočen s dugotrajnom krizom i gubitkom likvidnosti, Aluminij pretrpio i još uvijek trpi neugodne posljedice u proizvodnomu procesu, zbog nemogućnosti ulaganja u remont elektrolitičkih ćelija, u nabavu sirovina, zamjenske opreme i sličnoga. To su prioritetni ciljevi kojima smo posvećeni, jer su od presudnoga značenja za osiguranje postojanoga i normalnoga poslovanja i polaganoga oporavka Aluminija", istaknuo je direktor Ljubić, naglasivši svoj osjećaj poštovanja prema Aluminijevim djelatnicima koji su najsnažnije osjetili posljedice nedaća proteklih mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close