Alpine Bau zaglibio, traži pomoć španjolskog vlasnika

Autor: Tamara Depolo , 21. listopad 2012. u 22:00
Alpine Bau zapošljava 1000 radnika u Hrvatskoj

Na pitanje znače li problemi Alpinea i da je Osijek Koteks na prodaju, nismo u tvrtki uspjeli dobiti odgovor.

Austrijska građevinska tvrtka Alpine Bau, većinska vlasnica Osijek Koteksa u Hrvatskoj, našla se u financijskim poteškoćama. Prema nalazima izvanredne revizije poslovanja, koju je u Alpine Bau provela revizorska kuća KPMG, Alpine će ove godine morati otpisati 300 do 400 milijuna eura vrijednosti imovine, gubitak na razini godine procjenjuje se na 263 milijuna eura, a prema istom dosjeu, čije nalaze je objavio austrijski tjednik Profil, tvrtki je za održavanje likvidnosti hitno potrebno 31 milijun eura. Otpis imovine navodno se najviše odnosi na poslove u Njemačkoj, Poljskoj i Grčkoj, na nenaplaćene radove i smanjenje vrijednosti vlasničkih udjela u tvrtkama kćerima. Spekulira se da će Alpine osim hitne dokapitalizacije te prolongiranja naplate kredita od banaka morati naveliko prodavati imovinu. U zaleđu Alpine ima jednu od najvećih španjolskih građevinskih tvrtki, Fomento de Costrucciones y Contratas (FCC), koja je početkom godine kupila dodatne udjele u Alpineu i time postala stopostotni vlasnik.

Koteks je na prodaju?

Znače li financijski problemi Alpinea i da je Osijek Koteks sa svojih tisuću radnika na prodaju, nismo u tvrtki uspjeli provjeriti. Direktor hrvatske podružnice Alpinea Hermann Molzenbichler uputio nas je na priopćenje iz centrale u Madridu, u kojem se navodi da Alpine Bau "uživa potpunu podršku FCC-a". Osijek Koteks je unatoč prošlogodišnjem povećanju prihoda od 10 posto na 790 milijuna kuna u prvoj polovici godine zaglibio u teškoćama s likvidnošću, kao i mnoge druge građevinske tvrtke u Hrvatskoj, a Alpine je u kolovozu morao dokapitalizirati tvrtku sa 20 milijuna eura. Prema pisanju medija, Koteks je iz Beča dobio naputak da se povuče iz Srbije i BiH i da se ubuduće bavi samo niskogradnjom.

U ožujku je Alpine priopćio da je promijenio strategiju te da će poslovanje u Europi ubuduće koncentrirati na Austriju, Njemačku, Češku i Slovačku gdje je uostalom i ostvarivao 80 posto prihoda. To je, doduše, bila strategija sada već bivšeg šefa Alpinea, Johannesa Dottera. Vijest o otpisu imovine i teškoćama s likvidnošću odjeknula je u austrijskim poslovnim i političkim krugovima poput bombe s obzirom na to da je posrijedi druga po veličini austrijska građevinska tvrtka s više od 15.000 zaposlenih i više od tri milijarde eura prihoda. Ni druga dva austrijska građevinska diva, Strabag i Porr, ne mogu se pohvaliti da im sjajno ide jer su prošlu godinu završili s gubitkom. U slučaju Alpinea iznenađenje je veliko jer je prošle godine iskazao malu dobit, a i polugodišnji su rezultati izgledali stabilno. Alpine je zadužen za 660 milijuna eura, a 290 milijuna duguje na ime izdanih obveznica.

Smijenjen zbog revizije

Iz centrale Alpinea kod Salzburga poručili su da im je likvidnost osigurana i da imaju podršku FCC-a. Nisu potvrdili spomenute iznose otpisa imovine, ali su priznali teškoće u poslovanju "zbog lošega poslovnog okruženja". Pregovori s austrijskim bankama već su počeli. Turbulencije u Alpineu su očito vrlo velike, a već se dugo šuška da FCC zapravo želi prodati Alpine. U srijedu je izvršni direktor Alpinea Johannes Dotter smijenjen nakon samo deset mjeseci na čelu tvrtke, a na njegovo su mjesto dovedena dva menadžera iz FCC-a. Dotteru, bivšem menadžeru Porra, Španjolci navodno zamjeraju što je naručio izvanrednu reviziju KPMG-a bez njihova znanja i što su nalazi procurili.

Prema nekim interpretacijama, Dotter je izvještajem KPMG-a naumio "pritisnuti" Španjolce da čim prije provedu dokapitalizaciju. Prema pisanju Profila, Alpine od Španjolaca sada traži 150 milijuna eura, od toga dio za tekuća sredstva, a dio za dokapitalizaciju. I sam FCC je u nezavidnoj poziciji: zaduženost mu je šest milijardi eura, od čega dobar dio mora refinancirati sljedeće i 2014. godine. Prihodi koncerna za ovu se godinu procjenjuju na 11,5 milijardi eura, a dobit se u posljednje vrijeme počela topiti; u prvom polugodištu FCC je ostvario 53,4 milijuna eura dobiti, gotovo upola manje nego u istom razdoblju lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close