Alkohol je dostupan i jeftin, što je loše, dignite mu cijenu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. listopad 2016. u 14:14
Belgijanci godišnje po stanovniku popiju 72 litre piva, a kupuju ga i preko granice/REUTERS

Po uzoru na ograničavanje prodaje duhana, misli se regulirati i tržište alkohola i prestati ga se reklamirati.

Belgijska piva mmmm…jesu ukusna i unosan su gospodarski i turistički adut, bilo ona "komercijalna" kakva se piju i kod nas, poput Stelle Artois, bilo mnoga samostanska, koja su na posebnoj cijeni među ljubiteljima. Ona je, ipak, preniska, smatraju belgijske vlasti, koje drže da bi alkohol u zemlji sjedišta Europske unije trebalo regulirati na način kao i duhan.

A to onda znači samo jedno – dići mu cijenu kako bi se i država što više okoristila od trošarina. Ekspertna grupa prvi belgijskoj vladi zalaže se da se postrože i uvjeti prodaje i konzumacije alkohola koji je, upozoravaju, sada lako dostupan svakome, pa bi prodaju trebalo regulirati i naglasiti i društvene posljedice konzumacije piva, vina, žestokih pića. Dnevni list Nieuwsblad piše da ministarstva rade na novom "alkoholnom planu", koji podrazumijeva da se alkoholni proizvodi smiju prodavati samo osobama iznad određene dobi, te propisuje i postepeno povećanje cijena.

"Sličnih je pokušaja već bilo 2013. ali su se izjalovili. Sada želimo da za uvozni alkohol cijene narastu odmah i značjano, kao što je već učinjeno sa žesticama", objašnjavaju u ekspertnoj grupi.  Poskupljenje pića s više "gradi" nagnalo je ljude da se više okrenu pivu i vinu, koja su jeftinija i to je dovelo i do učestalijih problema s alkoholizmom, piše belgijski list, ističući da bi naglo povećanje cijena dovelo do naglog opadanja konzumacije. Slučaj sa postupnim povećanjem cijena cigareta i duhanskih proizvoda pokazao se lošim, broj pušača nije se bitno smanjio jer nisu osjetili iznenadan i jak udar na svoj novčanik. Strogo bi se ograničila prodaja alkohola na benzinskim postajama i trgovinama mješovitom robom, kažu stručnjaci, dok bi se u noćnim dućanima prodaja omogućila tek nakon 22 sata. Neki zahtijevaju da piva i vina potpuno zabrane na pumpama.

"Što se tiče zabrane prodaje na benzinskima, čini nam se očitim da alkohola na takvim mjestima ne bi uopće smjelo biti". Osim prodaje, strože bi se reguliralo i oglašavanje alkohola, ili se čak i onemogućilo. "Problem je što je takvo oglašavanje dosta rašireno, ali povest ćemo za primjerima kakvi su ispali efikasni kod oglašavanja duhanskih proizvoda", mišljenje je vladinih dužnosnika, koji predlažu da reklamiranje alkohola treba biti trezvenije i da ga se pogotovo više ne predstavlja kao neophodnu i nezaobilaznu stvar u sportskim i drugim atraktivnim društvenim prigodama. U susjednoj Francuskoj takav način reklamiranja donio je rezultata, smatra se. 

Po "cugu" preko granice
U javnosti najava "prohibicije" nije primljena dobro – mnogi smatraju da će prevladati liberalna struja koja dopušta slobodnu prodaju, a drugi kažu da će mjere, sve da i budu uvedene, biti beskorisne, jer mnogi Belgijanci i dalje će po cugu odlaziti preko granice, u Francusku, Nizozemsku, Njemačku. Belgijanci su, inače, po konzumaciji piva godišnje "per capita" na 22. mjestu u svijetu, sa 72 litre. Iznad njih je Hrvatska, s velikom kriglom više, 72,5 litre, prema podacima iz 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close