Alibaba želi centar i u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2017. u 10:45
Jack Ma, osnivač i izvršni predsjednik Alibabe, traži mogućnost za pozicioniranje u regiji

Najveća kineska online trgovina zainteresirana je za otvaranje logističkog centra u suradnji sa srpskim partnerom.

Tatjana Matić, državna tajnica u srpskom Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, izjavila je da kineske kompanije vide veliki strateški značaj za pozicioniranje u Srbiji, prije svega u području e-trgovine i logistike, dodajući da je kineska kompanija Alibaba zainteresirana da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra.

"Poznata kineska kompanija Alibaba ima svoj distribucijski centar za EU u Frankfurtu, ali su jako zainteresirani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar", rekla je Matić.  Prema njenim riječima, to bi omogućilo ne samo distribuciju kineskih prozvoda, nego i robe koju srpske kompanije proizvode koja bi se tim putem mogla plasirati na druga tržišta, prije svega kinesko.

Kineske kompanije u Srbiji sudjeluju u cijelom nizu infrastrukturnih i energetskih projekata.  Prošle godine obujam međusobne trgovine Srbije i Kine iznosio je 590 milijuna dolara, s rastom od 8,2 posto, a u prva četiri mjeseca 2017. ostvaren je rast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.  Početkom ove godine hrvatski mediji su pisali da Alibaba, najveća kineska online trgovina, u Zadru želi izgraditi distribucijski centar za cijelu Europu, te da je glavni konkurent Mađarska, koja već aktivno lobira. 

Iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta medijima je potvrđeno kako su iz Alibabe primili dopis kojim su izrazili želju za investicijama u Hrvatskoj. Ministarstvo je predstavnicima Alibabe predložilo i pogodnosti koje investitori mogu iskoristiti u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close