Alibaba ušao u tvrtku Stevena Spielberga

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2016. u 21:59
Steven Spielberg i Jack Ma/REUTERS

Kineski internetski trgovac cilja na snimanje i distribuciju filmova u Kini i svijetu.

Kineski internetski milijarder Jack Ma kupio je udio u kompaniji filmske legende Stevena Spielberga, u sklopu nastojanja da proširi svoje carstvo i na snimanje i distribuciju filmova za publiku u Kini i šire.

Alibaba Pictures preuzeo je manjinski udio u Spielbergovom Amblin Partnersu, filmskoj kompaniji koja uključuje i studije DreamWorks. Sporazum predviđa sufinanciranje i koprodukciju filmova za kinesku i međunarodnu publiku, stoji u priopćenju na internetskim stranicama Alibabe.

Transakcija označava "važnu prekretnicu" u strategiji kineske tvrtke čiji je cilj privlačenje publike u Kini i svijetu, kazao je u priopćenju predsjednik Alibaba Picturesa Shao Xiafeng. Alibaba Pictures također će imati predstavnika u upravnom odboru Amblina. Financijski detalji sporazuma nisu objavljeni. Spielberg je na tiskovnoj konferenciji u Pekingu ustvrdio da će zahvaljujući tom partnerstvu moći donijeti "više Kine u Ameriku i više Amerike u Kinu".

Spielbergova tvrtka dobit će pristup internetskom sustavu Alibabe uz distribuciju na "kineskom YouTubeu", Youku Toudu. Povezivanje označava nastavak ulaska kineskog kapitala u Hollywood, nakon što je ove godine tvrtka Dalian Wanda Group kupila kontrolni udio u filmskom studiju Legendary Entertainment za 3,5 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close