‘Al Kaida razmrvljena, ne može se iskorijeniti bespilotnim letjelicama’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 14:39
Osama bin Laden / EPA

‘Protiv džihadističkih pokreta treba se boriti političkim i socijalnim sredstvima jer Al Kaidu nije moguće iskorijeniti bespilotnim letjelicama.’

Nakon napada 11. rujna čestice razmrvljene Al Kaide posijane po svijetu proširile su ideologiju "svetog rata" koji je novi prostor dobio ustancima Arapskog proljeća, a taj je džihad nemoguće iskorijeniti samo vojnim sredstvima bez diplomacije i rješavanja problema koji su ga izazvali, ističu analitičari.

Treća generacija Al Kaide upravo se rađa, kaže Bruce Riedel, bivši analitičar američke središnje obavještajne agencije CIA-e, prenosi AFP. Prva generacija stvorila je tu međunarodnu terorističku mrežu te izvela napade 11. rujna. Druga je nastala rušenjem talibanskog režima u Afganistanu i završila smrću Osame bin Ladena te pojavom Arapskog proljeća.

Treća generacija najveća je prijetnja dosad jer je Al Kaida iskoristila Arapsko proljeće koje sama nije izazvala niti predvidjela, objašnjava Riedel i kaže: "Točnije, iskoristila je zone bezakonja, kao što su istok Libije, sjever Malija i poluotok Sinaj, te sve veće dijelove Sirije, i ondje uspostavila svoja uporišta".

Arapsko proljeće srušilo je višedesetljetne diktatorske režime i otvorilo nevjerojatan prostor slobode izražavanja. Al Kaida je do tada bila revolucionarna, elitistička, tajna organizacija, a danas je privukla mase, društvenu bazu, ocjenjuje Dominique Thomas, stručnjak koji proučava pokrete džihada. "Svi sadašnji džihadistički pokreti prepoznaju se u filozofiji Al Kaide iako s organizacijom nisu nužno povezani", kaže Thomas i dodaje da je Al Kaida islamskog Magreba (AQMI), odgovorna za otmicu talaca u Alžiru prilično autonomna i vrlo samostalna.

S Al Kaidom je povezana utoliko što su se neki njezini borci kao Mokhtar Belmokhtar uvježbavali u kampovima u Afganistanu. AQMI i druge organizacije postojale su i prije Arapskog proljeća, ali bile su "gangstersko-džihadističke" te su kriminalne aktivnosti povezivale sa svetim ratom. Nakon pada diktatora u arapskim državama novi su režimi izbjegavali represiju i potcijenili su prijetnju.
Tuniski predsjednik Moncef Marzouki priznaje da nije "dovoljno izvagao" prijetnje i da je Tunis postao "koridor" za trgovinu oružja i ekstremizam.

Pustinja koju dijele Libija, Tunis, Alžir i Mali bila je i prije zona krijumčarenja, ali pojačan priljev stranih boraca dao je svemu novu dimenziju. Ustanci Arapskog proljeća poremetili su ravnotežu, a "istočni grijeh" bila je zapadna intervencija u Libiji, optužuje Rusija.

"Teroristički napadi gotovo su svakodnevni, oružje je preplavilo zonu i nije pod kontrolom, svaki dan ubacuju se strani borci. Mali je posljedica Libije, a talačka kriza u Alžiru zvoni na uzbunu", rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Protiv džihadističkih pokreta treba se boriti političkim i socijalnim sredstvima jer Al Kaidu nije moguće iskorijeniti "bespilotnim letjelicama kao što se to čini u Pakistanu i prijetnjama vojnim akcijama na lijevo i na desno. Tako nikako nećemo iskorijeniti ideologiju", kaže Thomas.

Islamolog Mathieu Guidere smatra da je francuska intervencija u Maliju protiv islamista "strateška pogreška" koja prijeti Mali pretvoriti u "zemlju džihada", kao što se dogodilo s Irakom 2000-ih godina. Zapad je sve zabrinutiji "džihadizacijom" sukoba u Siriji gdje islamistima u pomoć pristižu stotine, tisuće stranih boraca.

Svaku vojnu intervenciju treba pratiti i politički pristup, otvaranje dijaloga s džihadistima kojima treba ponuditi političku perspektivu integracije u društvo, ističu stručnjaci. "Diplomacija i ustanove moraju odgovoriti na probleme koji su potaknuli gnjev u mladih ljudi. Želimo li iskorijeniti Al Kaidu, moramo riješiti probleme koji izazivaju gnjev i potiču dragovoljce u džihad. A prvi problem koji treba rješavati je palestinsko pitanje", smatra Riedel.

Komentirajte prvi

New Report

Close