Aktualna vlast u Crnoj Gori nastavlja vladavinu

Autor: Milan Šćekić /VLM , 15. listopad 2012. u 13:45
Milo Đukanović (PXL)

Najnovija izborna pobjeda Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića i njenim koalicijskim partnerima donijela je 39 mandata.

Koalicija Europska Crna Gora koju sačinjavaju Demokratska partija Crne Gore, Socijademokratska partija i Liberalna partija pobjednik je parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Ta koalicija osvojila je 45,6 posto ukupnog broja izašlih 69,5 glasača.Demokratski front u kojem su Pokret za promjene i Narodna srpska stranka osvojio je 23,8 posto. Socijalistička narodna stranka 10,6, Pozitivna Crna Gora 8,9 posto i Bošnjačka stranka 4,5 posto. Ostale stranka koje su sudjelovale na devetim po redu demokratskim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nisu  prešle izborni cenzus.

Najnovija izborna pobjeda Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića i njenim  koalicijskim partnerima donijela je 39 mandata u crnogorskom parlamentu koji broji 81 mjesto. Demokratski front osvojio je 20 mandata, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna  Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka tri mandata. Iako nisu prešle izborni cenzus  stranke nacionalnih manjina u Crnoj Gori, Hrvatska građanska inicijativa i dvije albanske Forca i Albanska koalicija, zahvaljujući crnogorskom zakonu,dobijaju po jedan mandat u budućem parlamentu.

Demokratska partija socijalista sa svojim dosadašnjim koalicijskim partnerima, prvi put poslije 11 godina, nije osvojila apsolutnu vlast pa će morati da širi koaliciju što joj neće ni biti ni malo teško. Sasvim je izvjesno, iako se formalno spominju i druge opcije, da će u vladajuću koaliciju ući i Bošnjačka stranka, Hrvatsga građanska inicijativa i dvije albanske partije. Narednih dana, najvjerojatnije sredinom narednog mjeseca, nakon konstituiranja  državnog parlamenta formirat će se i nova crnogorska vlada čiji će sastav, u odnosu na sadašnji, prema nekim najavama, pretrpjeti značajne promjene. Najvjerojatnije se na čelo crnogorske vlade ponovo vraća Milo Đukanović koji je jedno vrijeme napustio čelne državne funkcije, a kao kandidati za premijera spominju se i aktualni Igor Lukšić te sadašnji ministar pravde Duško Marković.

Bez obzira na najavljene kadrovske promjene budućoj crnogorskoj vladi predstoje velike obaveze jer se država nalazi pred brojnim gospodarskim iskušenjima. Strateški cilj Crne Gore i dalje ostaju europske i euro-atlantske integracije i jačanje posrnulog gospodarstva. Milo Đukanović je u više navrata u predizbornoj kampanji najavljivao otvaranje novih 40.000 radnih mjesta što zvuči više kao lijepa želja nego realnost. Prije bi moglo doći do masovnih otpuštanja, naročito u državnoj upravi, ali i u nekim kompanijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close