Aktor će platiti penale

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2017. u 21:59
Ugovor s Aktorom potpisan je 12. svibnja 2016. godine/Srđan Ilić/PIXSELL

Grčka kompanija kasni s radovima na obilaznici oko Dimitrovgrada koja je trebala biti završena 21. ožujka.

Grčkoj kompaniji Aktor još nije odobren produžetak roka za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada, a za svaki dan kašnjenja na gradilištu morat će platiti penale.

U Koridorima Srbije traje procedura za potpisivanje aneksa ugovora u kojem bi će se utvrditi novi rokovi, doznaju Večernje novosti. U Koridorima tvrde da će Aktor snositi posljedice zbog toga što nije završio posao do 21. ožujka, a grčka kompanija je tražila produžetak radova do kraja godine. Aktor ima uvjet da završi 90 posto posla na obilaznici oko Dimitrovgrada do 1. srpnja, kada počinje ljetnja sezona.

 To je nužno da bi se konačno pustila u promet i dionica od Pirota do Dimitrovgrada, čija je izgradnja završena još prošle godine, navode u Koridorima. Nikola Matić, iz Udruženja inženjera konzultanata Srbije, kaže da u ovakvim situacijama kada istekne rok, a radovi nisu završeni, izvođač ulazi u zonu penala i prema uvjetima ugovora mora platiti štetu za svaki dan zakašnjenja.

Najviša vrijednost penala obično iznosi pet posto ugovorene cijene radova, ali za velike infrastrukturne projekte mogu biti definirane i posebne kazne za kašnjenje. Ugovor s Aktorom potpisan je 12. svibnja 2016. godine, a već 31. svibnja je potpisan prvi aneks. Dionica koja gradi duga je nešto više od sedam kilometara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close