Akrapoviču prijeti zabrana zapošljavanja stranaca

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2019. u 12:05
Akrapovič treba zavarivače, a u Sloveniji oni su uglavnom stranci

Agencija za zapošljavanje Celina Plus mogla bi platiti novčanu kazna od 10.000 do 125.000 eura, a kompanija Akrapovič od 3000 do 60.000 eura.

Slovenski Zavod za zapošljavanje prijavio je inspektoratu rada kompaniju Akrapovič, poznatog proizvođača ispušnih sustava za automobile i motorkotače i agenciju Celina Plus, koja je navodno posredovala pri zapošljavanju stranih radnika u Akrapoviču, iako za to nije imala dopuštenje. Akrapoviču zato prijeti zabrana zapošljavanja stranaca, piše Dnevnik.

Učestalo kršenje zakona
Radnici su bili iz Bosne i Hercegovine, a neki od njih su u Sloveniji bili prekratko da bi ih agencija za zapošljavanje, čak i ako bi imala dozvolu Ministarstva rada, mogla poslati drugoj tvrtki.  Zato sada Celini Plus prijeti novčana kazna od 10.000 do 125.000 eura, a Akrapovič od 3000 do 60.000 eura. Još ozbiljnija moguća sankcija je privremena zabrana zapošljavanja stranaca, budući da Akrapovič hitno treba zavarivače, a većina takvih u Sloveniji su stranci.

 

75 posto

prodaje Akrapovič ostvaruje na europskim tržištima

U Akrapoviču kažu da je suradnja s Celinom Plus, koja je, prema njihovim riječima, trajala manje od godinu dana, prekinuta prije nekog vremena. "Nakon uočenih nepravilnosti više ne surađujemo", objasnio je Mitja Reven, koji je zadužen za odnose s javnošću u kompaniji Akrapovič. "U svakom slučaju, očekujemo i zahtijevamo od naših kooperanata i drugih partnera da djeluju u skladu sa zakonom", rekao je Reven.

U Zavodu za zapošljavanje tvrde da Celina Plus nije radila za Akrapoviča, već su im samo posudili nekoliko radnika koji su radili u prostorijama Akrapoviča. Nezakonito posredovanje kada je riječ o stranim radnicima jedno je od najčešćih kršenja zakona u posljednje vrijeme, kažu u Zavodu, pa su njihovi zaposlenici posebno pažljivi kada se tvrtka prijavljuje za zapošljavanje većeg broja stranih radnika. U tvrtki Celina Plus, koju je predvodi Jan Senica, tvrde da ne stoje pritužbe o nepravilnostima, te da suradnja s Akrapovičem nije prekinuta, već se nastavlja u drukčijem obliku. 

Velik rast prodaje
Akrapovič je posljednjih godina znatno povećao suradnju s automobilskom industrijom. Godina 2017. za njih je bila rekordna, premašili su prihode od sto milijuna eura i imaju tisuću zaposlenika. Rasli su u oba glavna segmenta, proizvodnji ispušnih sustave za motocikle i automobile. 

Prošle godine, uz nagli rast, udio prodaje ispušnih sustava za automobile iznosio je 27 posto, a za motorkotače je blago smanjen, te je iznosio 68 posto. Više od tri četvrtine prodaje ostvaruju na europskim tržištima. Godine 2017. su premašili sve planove i povećali prihode od prodaje za 15 posto, dok je neto dobit dosegnula 13,5 milijuna eura i bila je za 10 posto veća nego godinu ranije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close