Ako kupujete u ovim dućanima, vjerojatno nosite odjeću načinjenu u Bangladešu

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2013. u 10:35
GAP dućan u Zagrebu; Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jeftina cijena rada jedan je od glavnih razloga zašto poplurani brandovi imaju proizvodne pogone u Bangladešu

Nakon što je  prilikom nedavnog urušavanja tvornice u Bangladešu poginulo više od  tisuću ljudi, prodajni lanci čija se odjeća proizvodi u toj zemlji suočavaju se s optužbama za odgovornost. Strane kompanije s tvornicama u Bangladešu sastale su se kako bi odlučili kako povećati sigurnost radnika iako su prije samo nekoliko mjeseci odbili unaprijediti mjere sigurnosti, javlja Business Insider.

Jeftina cijena rada jedan je od glavnih razloga zašto popularni brandovi imaju proizvodne pogone u Bangladešu iz kojeg stižu najave kako bi se ta cijena uskoro mogla povećati. Sa samo 38 dolara mjesečno trenutno je to najniža cijena na svijetu.

Business Insider objavio je popis nekih od najpoznatijih brandova koji svoju robu proizvode u Bangladešu, a s obzirom na njega, velika je vjerojatnost da ste nekada možda i kupili odjeću izrađenu u Bangladešu. Zašto? Prije svega jer su u Bangladešu prema pisanju BUsiness insidera prisutni neki od brendova koji imaju svoje vjerne kupce i u Hrvatskoj.

H&M


Prizor s otvorenja nove trgovine H&M u Arena Centru. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Popularni lanac trgovina jedan je od najvećih proizvođača u Bangladešu. Iako na svojoj internetskoj stranici detaljno objašnjavaju na koji način nastoje povećati sigurnost uvjeta rada, Bjorn Claeson iz Međunarodnog foruma za prava radnika ističe kako kompanija ne čini dovoljno.

Benetton


Dreft fashion week Zagreb; Revija United colors of Benetton. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Tvrtka je prvotno negirala kako se u urušenoj tvornici proizvodila i njihova roba, no kasnije je priznala kako je jedan od njihovih direktnih dobavljača ipak imao podugovor s New Wave Style tvornicom koja je upravljala tvornicama u Dhaki.

Gap


Lanište Zagreb – Gužva u GAP dućanu; Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema navodima ABC Newsa, Gap je jedan od najvećih američkih maloprodajnih proizvođača odjeće u Bangladešu zbog čega će se kompanija naći na meti sindikalnih prosvjeda koji će se ovaj vikend održati u SAD-u. Gap je nedavno pokrenuo program sigurnosti koji bi tvornicama trebao omogućiti financijsku pomoć. Ipak, kompanija je odbila potpisati ugovor o sigurnosti radnika.

Zara


Zarin dućan u Rijeci;  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Poznati brand brze mode također ima dobavljače u Bangladešu. Inditex, jedan od najvećih modnih distributera čiji je klijent i Zara, nedavno je prekinuo sve veze s dobavljačima u Bangladešu te s primjenom novih mjera sigurnosti počelo u isto vrijeme kad i H&M.

Komentirajte prvi

New Report

Close