Upozorili na moguće zatvaranje 3.700 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2018. u 15:49
Foto: Reuters

Iz europskog koncerna su najavili da će od 2020. godine proizvoditi godišnje po šest superjumbo zrakoplova tipa A380, najvećeg putničkog zrakoplova u svijetu.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus upozorio je da bi se 3.700 radnih mjesta moglo naći pred zatvaranjem u četiri zemlje u kojima je prisutan zbog smanjene proizvodnje zrakoplova modela A380 i A400M, pišu britanski mediji.

Upozorenje iz Airbusa odnosi se na radna mjesta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Iz britanskog su ogranka pak poručili da ne očekuju otpuštanja u pogonu u Broughtonu. Oko 250 zaposlenika koliko ih trenutno radi na modelu A380 u Velikoj Britaniji vjerojatno će biti angažirano na drugim projektima, prenosi britanski BBC.

Iz europskog koncerna su najavili da će od 2020. godine proizvoditi godišnje po šest superjumbo zrakoplova tipa A380, najvećeg putničkog zrakoplova u svijetu. Također bi trebali proizvoditi po osam zrakoplova tipa A400M godišnje, što je manje u usporedbi se prethodno projiciranih 15 u 2018. i 11 u 2019. godini. "Airbus ustraje u cilju odgovornog rješavanja svih posljedica po radnike, kao što je već uspješno pokazao u više navrata", stoji u priopćenju.

"Kompanija je uvjerena da će većini pogođenih radnika moći predložiti mogućnosti kroz programe koji se pripremaju", dodaje se. Modeli A380 i A400M najveći su projekti civilnog i vojnog zrakoplovstva u Europi, podsjeća BBC. Prošli mjesec Airbus je izvijestio o najnovijem u nizu otpisa vezanih uz posrnuli projekt A400M, čime su ukupni gubici toga projekta premašili osam milijardi eura.

Model A380 u istom je razdoblju bio pogođen padom potražnje, premda je tom modelu podrška stigla u siječnju u vidu narudžbe 36 zrakoplova za zrakoplovnu tvrtku Emirates.

Komentirajte prvi

New Report

Close