Agrokomerc ponovno pokrenuo proizvodnju peradi

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2019. u 21:59
U uzgoj peradi na Agrokomercovim farmama uloženo je oko dva milijuna kuna/M. Topolovec/PIX

Nakon više od 20 godina bivši prehrambeni div uzgaja 50.000 pilića i kokoši te ima ugovorenu prodaju cjelokupne proizvodnje jaja s tešanjskim AS Holdingom.

Nakon više od 20 godina bivši prehrambeni div Agrokomerc ponovno je pokrenuo peradarsku proizvodnju. U četiri farme useljeno je 50.000 pilića.

Agrokomerc je u vrijeme najveće ekspanzije imao 11 peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, piše reprezent.ba. Investicijom od oko 500.000 KM (oko 2 mil. kuna) Agrokomerc pokušava oživjeti tu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena. "Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj stajat će oko 400.00 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost", kaže Mersad Hamidović, direktor Agrokomerca. 

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, a od 12 postojećih za trenutne potrebe koriste se četiri hale. "Ovo su pilići za uzgoj iz kojih će nastati koke nesilice koje će davati konzumna jaja.

Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturu od 33 do 35 stepeni", kaže Senad Abdagić, upravitelj farme pilića u Elezovićima. Koke nesilice će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja. Agrokomerc je sa strateškim partnerom, tešanjskim AS Holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cijelosti.

"Uzgoj traje 18 tjedana, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i pol. Nakon toga idu na klanje", kaže Mersad Hamidović. Uskoro bi u Agrokomerc trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. Plan kompanije je da u budućem razdoblju pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close