Agrana zaustavila pregovore o preuzimanju Sunoka

Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker očekuje gubitke između 100 i 200 mil. eura, Fotolia Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker očekuje gubitke između 100 i 200 mil. eura, Fotolia

Austrijski proizvođač šećera 2016. godine najavio je kupovinu većinskog udjela u kompaniji Miodraga Kostića.

Austrijski koncern Agrana koji se bavi proizvodnjom šećera, privremeno obustavlja pregovore o preuzimanju srpskog proizvođača šećera Sunoko u sastavu MK Groupa Miodraga Kostića, javlja Tanjug. Agrana je u srijedu priopćila da je s vlasnikom srpske kompanije Agri Europe Cyprus postignut dogovor o obustavi pregovora, a razlog je sadašnje teško stanje na europskom tržištu šećera.

Cijena sirovog šećera na svjetskom tržištu u znatnom je padu, od 2006. godine pala je za više od 300 eura po toni. Vodeći proizvođač šećera u Europi Südzucker, koji u Austriji ima 42% udjela Agrane, morao je smanjiti svoje prognoze, tako da ta kompanija u poslovnoj 2018./19. godini čak očekuje i gubitke između 100 i 200 milijuna eura.

Tržište šećera u Europskoj uniji je od 1. listopada prošle godine liberalizirano, čime su ukinute kvote za proizvodnju, kao i zajamčene najniže cijene, te ograničenja za uvoz. K tome je sektor zbog novih zabrana korištenja određenih neonikotinoida u EU pretrpio velike gubitke u urodu, a u Austriji su se poljoprivrednici koji uzgajaju šećernu repu suočili i s problemom kukaca, koji uništavaju nasade.

Koncentracija već odobrena

Agrana je sredinom 2016. najavila da želi većinski udjel u Sunoku, u čijem sastavu djeluju šećerane u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, s ciljem povećanja proizvodnje šećera. Te godine iz MK Groupa razlog za strateško partnerstvo s Austrijancima objasnili su time što se “sljedeće godine u Europskoj uniji očekuju radikalne reforme u industriji šećera i ukidanje kvota tako da će samo najveći u ovom biznisu moći osigurati opstanak”.

 

250tisuća tona

šećera potroši se 
godišnje u Srbiji

Agrana je tada srpskom Povjerenstvu za zaštitu konkurencije podnijela zahtjev za odobrenje koncentracije, koje je odgovorilo pozitivno. Ocijenjeno je da ta koncentracija vlasništva neće izazvati značajnije promjene strukture na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje i veleprodaje šećera u Srbiji. Agrana se u Srbije bavi samo veleprodajom šećera, ali izuzetno malih količina, inače je regionalni lider u proizvodnji šećera i dio je najvećeg europskog proizvođača šećera njemačkog Südzuckera.

Agrana posluje u Austriji, Bosni i Hercegovini (Bimal), Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, a dosad je u Srbiji u prodaji šećera imala udjel na tržištu manji od jedan posto.

Sjetva šećerne repe, sirovine za proizvodnju šećera, u Srbiji je ove godine organizirana na samo 50.000 hektara, što je za gotovo 16.000 hektara manje nego prošle godine. Do toga je došlo zbog pada cijene šećera na svjetskom tržištu, što je snizilo i otkupnu cijenu repe za srpske poljoprivrednike, sa 35 eura na 32 eura po toni repe.

Ljubiša Radenković, direktor Sunoka, najvećeg prerađivača šećerne repe u Srbiji, potvrđuje da je smanjeno zanimanje poljoprivrednika za šećernu repu.

Uzgoj repe neisplativ?

“Ugovaramo za svoje potrebe proizvodnju na oko 35.000 hektara. Poljoprivrednici su manje zainteresirani, a i naša zemlja je žrtva politike Europske unije i ukidanja kvota poljoprivrednicima iz zemalja Unije na proizvodnju šećerne repe”, rekao je Radenković.

I Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, najveći proizvođač šećerne repe u Srbiji, koji je lani uzgajao na 3300 hektara, planira smanjiti zasijane površine. “Ugovorili smo proizvodnju s Hellenic Sugarom na oko 3000 hektara. Šećera je ostalo dosta, a i cijena mu je takva da je upitno hoće li će se proizvodnja repe isplatiti”, objasnio je Matijević Večernjim novostima. U Srbiji se godišnje potroši oko 250.000 tona šećera, a šećerane su prošle godine proizvele oko 400.000 tona, tako da će ga biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!