Agencija za lijekove traži arhivu, škole i velike hotele

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Očekuje se žestoka konkurencija jer sve članice žele ugostiti Europsku bankovnu agenciju ili agenciju za lijekove.

Europska komisija (EK) odredila je kriterije za izbor novih sjedišta dvaju najprestižnijih europskih institucija koje zbog Brexita sele iz Velike Britanije, a za koje je zainteresirana i Hrvatska. U dokumentu na 18 stranica koji je poslan članicama Europske unije, a u koji je uvid imao Financial Times, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvali su vlade da pošalju svoje ponude do 31. srpnja. Podsjetimo, Bruxelles traži nova sjedišta za Europsku bankovnu agenciju (EBA) te Europsku agenciju za lijekove (EMA), a za potonju je zainteresirana i naša zemlja.

Objektivni kriteriji

Te dvije agencije zajedno zapošljavaju više od 1000 ljudi. Prvi “objektivni kriterij” naglašava potrebu kontinuiteta poslovanja koje bi trebalo osigurati da EBA i EMA nastave raditi na lokacijama koje “mogu održati i privući visokokvalificirano osoblje”. Drugi kriterij u donošenju odluke je “poželjnost zemljopisne raširenosti sjedišta agencija”. Ovaj se kriterij odnosi na obećanje EK da će uzeti u obzir želju novijih članica – poput Bugarske, Rumunjske, Hrvatske, Cipra i Slovačke – a koje trenutno nisu domaćini europskim institucijama. Treći set “objektivnih kriterija” odnosi se na adekvatnost obrazovnih kapaciteta, uključujući i kapacitet upisa 648 djece osoblja agencije za lijekove u međunarodnim školama.

Selidbu plaća London

No, to nisu jedini kriteriji koji se traže za agenciju za lijekove. Budući domaćin te institucije mora osigurati i zgradu za arhivu. Radi se o prostoru koji mora biti “površine 600 četvornih metara i devet metara visok”, a u koji će se smjestiti 34.000 kutija, stoji u dokumentu. Ponude će biti vrednovane i prema dostupnosti za posjetitelje, pa se traži da grad u kojem će biti EMA ima hotelske kapacitete za 30.000 noćenja godišnje te 9000 noćenja za EBA-u. U ponudi mora biti naveden i iznos najamnine koju budući domaćin namjerava naplaćivati.

Inače, EMA u londonskoj poslovnoj četvrti Canary Wharf plaća najam 16 milijuna eura godišnje, uvećano za poreze. Očekuje se da će konkurencija biti žestoka jer su sve članice izrazile želju da ugoste jednu ili obje agencije. Kopenhagen, Amsterdam, Milano, Stockholm, Barcelona i Dublin slove za favorite u izboru za novog domaćina EMA-e. Bankovnu agenciju voljeli bi ugostiti Beč, Pariz, Milano, Amsterdam i Madrid, među ostalima. Europska komisija očekuje da troškove selidbe plati Velika Britanija.  

Komentirajte prvi

New Report

Close