Povlačenje SAD-a iz Afganistana stajat će 5 do 6 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2013. u 16:15
Ilustracija (Epa)

Povlačenje iz Afganistana jedan je od najvećih izazova u povijesti kad je riječ o složenosti i opsegu operacija vojnog transporta.

 Povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana, gdje se još uvijek nalazi 68.000 njihovih vojnika, stajat će ukupno između pet i šest milijarda dolara, izvijestili su u nedjelju američki vojni izvori.

"Povlačenje je prirodan razvoj situacije u ratu, a povlačenje iz Afganistana jedan je od najvećih izazova u povijesti kad je riječ o složenosti i opsegu operacija vojnog transporta", rekao je general Steven Shapiro, zadužen za povlačenje američkih vojnika u pisanom odgovoru agenciji France presse. Oko 100.000 kontejnera i 25.000 američkih vojnih vozila – u odnosu na 50.000 na početku povlačenja 2012. – još se nalazi na afganistanskom teritoriju, rekao je Shapiro. Dio transportnih vozila i kontejnera Amerikanci će ostaviti afganistanskim vojnim snagama, a ostatak bi se trebao povući do kraja 2014., što je krajnji rok za odlazak pripadnika Isafa, oružanog ogranka NATO-a u Afganistanu,.

"Cijela operacija, od početka 2012. do kraja, stajat će između pet i šest milijarda dolara". rekao je general Shapiro. U siječnju 2012. visoki američki vojni dužnosnik procijenio je vrijednost američke opreme u Afganistanu na više od 30 milijarda dolara. Problem glede povlačenja iz te zemlje je u njezinom geografskom položaju. Afganistan nema izravan izlaz na ocean, zbog čega je većina NATO-ove opreme onamo bila dopremljena preko pakistanske luke Karachi, a potom kamionima dalje do Afganistana.

Komentirajte prvi

New Report

Close