Afera Patria: Finsko tužiteljstvo podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2014. u 12:40
Foto: Thinkstock

Finski tužitelji uložili su žalbu na presudu okružnog suda kojom su u siječnju nekadašnji menadžeri tvrtke Patria oslobođeni krivnje za podmićivanje slovenskih dužnosnika u poslu isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Finski tužitelji uložili su žalbu na presudu okružnog suda kojom su u siječnju nekadašnji menadžeri tvrtke Patria oslobođeni krivnje za podmićivanje slovenskih dužnosnika u poslu isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku, objavilo je tužiteljstvo.

Tužitelji Jukka Rappe i Timo Kokkomaeki podnijeli su žalbu na presudu okružnoga suda u Haemeenlinni kojom su petorica bivših menadžera Patrije oslobođena zbog nedostatka dokaza. Prizivni sud u gradu Turku pravodobno će razmatrati slučaj, a o tijeku procesa tužiteljstvo će obavještavati medije, navelo je u ponedjeljak u priopćenju za javnost finsko državno odvjetništvo, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

U svojoj žalbi tužiteljstvo izražava neslaganje s time kako je prvostupanjski sud ocijenio iznesene dokaze te nezadovoljstvo što je na sudu razdvojen slučaj isporuke oklopnih vozila Patrije Sloveniji od sličnog slučaja isporuke oklopnih vozila Hrvatskoj, gdje se također sumnja na koruptivne postupke jer su posao dogovarali isti bivši Patrijini menadžeri.

Okružni sud u Haemeenlinni oslobodio je u siječnju optužbi petoricu nekadašnjih menadžera finske kompanije "Patria" zbog nedostatka iznesenih dokaza.

Njih se teretilo da su isplatom mita, preko posrednika iz Austrije, osigurala posao nabave oklopnih transportera te tvrtke za slovensku vojsku 2006.

Od prošle jeseni na optuženičkoj klupi bili su nekadašnji generalni direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, nekadašnji izvršni potpredsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi te glavni financijski direktor Kai Nurmi. Svi optuženi tijekom procesa izjasnili su se kao nedužni.

Glavni tužitelj Jukka Rappe na suđenju zahtijevao je kaznu od pola milijuna eura, a za optužene menadžere zatvorske kazne do dvije godine zatvora.

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša, koji je u vrijeme sklapanja posla slovenske vojske bio premijer, osuđen je za aferu Patria na dvije godine zatvora, na što je uložena žalba o kojoj će sud odlučivati tijekom ožujka. Janša je navodno primio obećanje o nagradi ako slovenska vojska pristane na ugovor s finskom Patrijom. Janša pak tvrdi da nije kriv i da s predstavnicima Patrije nikad nije kontaktirao.

Komentirajte prvi

New Report

Close