Aerodromi CG žele četiri privremena terminala

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2018. u 22:00
Aerodrom Tivat u srpnju i kolovozu usluži 250.000 putnika s terminalom od 4100 kvadrata

Zbog godišnjeg rasta zračnog prometa od 15 do 20 posto dvije zračne luke u ljetnim mjesecima zagušene su putnicima.

Budući da će, prema procjenama, obujam zračnog prometa godišnje rasti prosječno 15 do 20 posto, a kako je prethodnu turističku sezonu obilježila velika opterećenost dvije crnogorske zračne luke, kompanija Aerodromi Crne Gore predložila je vladi izgradnju četiri privremena objekta kao dodatne kapacitete za prihvat i otpremu putnika, javlja Pobjeda. 

U kompaniji očekuju da ti objekti budu završeni do početka ljetnje turističke sezone. Aerodromi su spremni da isključivo iz vlastitih izvora stvore mogućnost za učinkovitije usluživanje putnika i zrakoplova na oba aerodroma, u Podgorici i Tivtu. Dosadašnje najave ukazuju na značajan rast prometa na aerodromu Tivat u ovoj godini, a kapcitet putničkog terminala je 4100 četvornih metara.

U srpnju i kolovozu na toj površini se usluži 250.000 putnika, a u istom razdoblju podgorički aerodrom, čija terminalna zgrada ima 5500 kvadrata, usluži 150.000 putnika. Usto, Aerodrom Tivat, budući da nema noćnih letova, ljeti radi u prosjeku 13 sati dnevno. Aerodromi CG predlažu izgradnju privremenog objekta površine 1300 kvadrata i jednostavne konstrukcije.  U kompaniji smatraju da bi se, ako se na vrijeme osiguraju nužne suglasnosti i pojednostave procedure, objekt mogao staviti u funkciju do početka ljetnje turističke sezone.

U tom objektu predviđen je prostor za boravak putnika sa šest chek-in šaltera, dvije linije KD kontrole, četiri šaltera za kontrolu putovnica, te dva carinska punkta. U sklopu objekta planiran je prostor za odlaske s tri izlaza, kao i prostor za pripremanje prtljaga za transport. Izgradnjom ovog objekta stvaraju se uvjeti za usluživanje dodatnih 300 do 400 putnika u najposjećenijem satu.

Dosadašnje najave govore da će na podgoričkom aerodromu ove godine biti značajan rast prometa, kao i opterećenje postojećih kapaciteta, posebno u vrijeme ljetnje sezone. Kapacitet aerodroma je predviđen za 600 putnika u vršnom satu (dolazećih i odlazećih), što znači usluživanje tri zrakoplova u tom vremenskom razdoblju, prosječnog kapaciteta 100 sjedišta. Od siječnja do listopada 2017. godine zabilježeno je 107 sati s više 600 usluženih putnika, od kojih je 20 sati bilo s opterećenjem između 800 i 1200 putnika u vršnom satu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close