Aerodrom u Mumbaiju i uz novu pistu svjetski rekorder po kašnjenju letova

Autor: Milan Lazarević , 20. siječanj 2009. u 22:00

Studija koja je obuhvatila dvije tisuće aerodroma ukazuje: najlošiji su indijski, a najtočniji aerodromi u Južnoj Koreji i Japanu

Ako namjeravate letjeti u Indiju, naoružajte se strpljivošću. Tamošnje dvije međunarodne zračne luke imale su lani najveća zakašnjenja od svih aerodroma na svijetu. To proizlazi iz najnovije studije američke kompanije Fluightstats koja, između ostalog, nadzire letove u stvarnom vremenu.

Od dvije tisuće svjetskih međunarodnih zračnih luka po točnosti dolazaka najgora su dva indijska aerodroma – Mumbai i New Delhi. Na trećem je mjestu marokanska Casablanca. Na inače vrlo prometnom aerodromu u Mumbaiju samo 49,95 posto slijetanja obavi se na vrijeme. Ta zračna luka od studenog prošle godine ima novu pistu za polijetanje i slijetanje, ali to nije mnogo pomoglo da se eliminiraju kašnjenja. Puno bolje nije ni zračna luka u glavnom gradu New Delhiju koja je 2007. godine opslužila 23,3 milijuna putnika, ali je imala samo 50,89 posto dolijetanja na vrijeme. Prošle je godine u listopadu tamo postavljena nova uzletno-sletna pista, a iduće godine otvorit će se novi terminal. Sada bi se moglo očekivati određeno poboljšanje u funkcioniranju tog zračnog pristaništa. Zašto indijski aerodromi imaju tolika kašnjenja? Prema mišljenju Uprave aerodroma u Bagaloreu, zračni prevoz u Indiji je previše gust, i u odlasku i dolasku, pa ni nove piste ne pomažu previše. Marokanska metropola Casablanca, čiji je aerodrom 2007. godine opslužio 5,9 milijuna putnika, imao je 54 posto doleta na vrijeme. Među deset najgorih zračnih luka po kašnjenjima samo je jedan iz Europe, Katanija u Italiji, a u ostalih šest od deset najgorih tri su iz Brazila te po jedan iz Argentine, Indije i Pakistana. Najmanje kašnjenja imaju aerodormi u Južnoj Koreji i Japanu. Čak sva tri prva mjesta po točnosti drže aerodromi u Južnoj Koreji – Jeju (92,75 posto dolazaka na vrijeme), Busan (92,54) i Seul (92,51). Ostalih sedam zračnih luka u najboljih deset po točnosti su u Japanu. Tokijski aerodrom je sa 87,39 posto dolazaka na vrijeme na sedmome mjestu. Europski i američki aerodromi, koji imaju u prosjeku između 75 i 80 posto doleta na vrijeme, hendikepirani su time što su stariji i mnogo zagušeniji od konkurenata u Koreji i Japanu. U SAD-u i Europi nalaze se najveći svjetski aerodromi. Bečki Shwechat ima 76,84 posto točnih doleta i odleta, a praški Ruzyne 77,31 posto. Veliki frankfurtski aerodrom ima taj postotak još niži od prosjeka – samo 73,85 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close