Aerodrom u Jagodini čeka odluku vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2018. u 07:47
Država treba prenijeti pravo vlasništva nad zemljištem na grad

Gradnju aerodroma tražile su strane kompanije koje posluju u Jagodini, među kojima je nekoliko talijanskih.

Gradsko vijeće Jagodine, grada u Srbiji čiji je predsjednik Skupštine i bivši dugogodišnji gradonačelnik Dragan Marković Palma nedavno posjetio Zagreb, što je izazvalo brojne polemike, odlučilo je izgraditi aerodrom. 

Već je određena lokacija za novu zračnu luku, obavljena je prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i samo se čeka odluka srpske vlade o prijenosu prava vlasništva na grad. Veliki broj stranih investitora, koji obavljaju gospodarske djelatnosti u Jagodini, izrazili su potrebu za gradnjom aerodroma, rečeno je Tanjugu u Gradskom vijeću Skupštine grada. U Jagodini posluje više stranih kompanije, među kojima je nekoliko talijanskih.

Tako, uz Vibac, koji se bavi industrijskom ambalažom i četvrta je talijanska kompanija koja je otvorila tvornicu u u tom gradu, radi i tvornica Confezioni Andrea, proizvođač tekstilnih materijala za automobile, te Aunde, koji proizvodi dijelove za vozila, kao i Mobil Turi, proizvođač kuhinjskih elemenata. Zajedno zapošljavaju više od 1000 radnika.

Strana ulaganja su utjecala na ubrzani gospodarski i turistički razvoj grada, što je nametnulo i potrebu za izgradnjom aerodroma koji bi, uz izgradnju nove komunalne djelatnosti i sadržaja i osuvremenjivanje postojećih, pridonio daljnjem razvoju Jagodine, kao modernog, privrednog, kulturnog, turističkog i administrativnog centra Pomoravske regije, objašnjavaju u Gradskom vijeću.

Aerodrom će se graditi na Štipljanskoj cesti, u katastarskoj općine Vinorač – Voljevče, na mjestu sadašnjeg Letilišta, udaljenog oko šest kilometara od središta grada. Letilište je registrirano s certifikatom za upotrebu od 2010. godine. Nalazi se na površini od oko 40.000 četvornih metara i prvi je stupanj budućeg aerodroma u Jagodini. Aerodrom će imati Upravnu izgradu, pistu, kontrolni toranj, dvije benzinske crpke i druge sadržaje.

Prema ambicioznim planovima, zračna luka će moći primiti zrakoplove koji prevoze do 80 putnika i kako se navodi "imat će važnu ulogu u razvoju gospodarstva i turizma Jagodine, Pomoravlja i ovog dijela Srbije, između Beograda i Niša". Zanimljivo je da je taj srpski grad imao aerodrom do 1951. godine. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Opet kompleksaši promiču fašističku prčiju!?

koga briga!!!?

New Report

Close