Aerodrom Nikola Tesla uslužio čak 5,3 mil. putnika

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2018. u 21:59
Putnika je prošle godine bilo 9% više, a prijevoz robe i pošte povećan je za 40 posto

Usluge beogradske zračne luke tijekom 2017. koristilo je u prosjeku 445.285 putnika mjesečno ili 14.364 dnevno.

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla u 2017. godini uslužio je 5,34 milijuna putnika, što je 9 posto više nego godinu ranije, dok je prijevoz robe i pošte povećan 40 posto, priopćio je najveći aerodrom u regiji.

Usluge beogradskog aerodroma tijekom 2017. godine koristilo je u prosjeku 445.285 putnika mjesečno, odnosno 14.364 putnika dnevno ili 599 putnika u jednom satu, navodi se u priopćenju. Aerodrom Nikola Tesla u posljednjih 18 mjeseci stalno bilježi povećanje broja putnika, a u istom razdoblju i apsolutne mjesečne rekorde u broju putnika. U srpnju je četiri puta oboren povijesni dnevni rekord u broju putnika, a posljednjeg dana u mjesecu postavljen je i novi apsolutni dnevni rekord s usluženih 23.139 putnika, dok je u kolovozu postavljen apsolutni mjesečni rekord, kada je uslužen 641.371 putnik.

Ponuda letova iz Beograda 2017. godine obogaćena je uspostavljanjem linije nacionalne zrakoplovne kompanije Air Serbia za Veneciju, dok je kineska zrakoplovna kompanija Hainan Airlines nakon 17 godina povezala glavne gradove Srbije i Kine, preko Praga. Niskotarifna zrakoplovna kompanija Wizz Air započela je letove za Friedrichshafen, Nürnberg, Hanover i Maltu, kompanija Atlasglobal za Istanbul, a niskotarifna  zrakoplovna kompanija Transavia za Amsterdam.

Za desetak dana iranska nacionalna zrakoplovna kompanija Iran Air izravnim letom povezat će glavne gradove Teheran i Beograd, nakon 27 godina. Dva tjedna kasnije Qeshm Air, druga iranska zrakoplovna kompanija, počet će letove za glavni grad Irana, kompanija Vueling od 24. ožujka letove za Barcelonu, a EasyJet će od 31. srpnja početi letove za Basel.

Ovogodišnja turistička sezona bila je najuspješnija u povijesti Aerodroma Nikola Tesla, a broj putnika u čarter prometu veći je 28% u odnosu na prošlu sezonu. Aerodrom je u 2017. godini zabilježio i visoku točnost, odnosno redovitost polazaka svih letova od 85%, dok je postotak letova s velikim kašnjenjem iznosio samo 2,5 posto. Tko će biti koncesionar Aerodroma Nikola Tesla doznat će se u petak 5. siječnja. Za koncesiju beogradskog aerodroma stigle su četiri ponude.  

Komentirajte prvi

New Report

Close