Aerodrom Nikola Tesla spaja se s 25 malih u jednu tvrtku

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2014. u 22:01
Dobit Nikole Tesle u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 481,9 milijuna dinara

Sada su aerodromi u Srbiji odvojena poduzeća, a redoviti zračni promet odvija se samo iz beogradske zračne luke.

Kompanija Aerodromi Srbije bit će osnovana na taj način što će beogradskom aerodromu biti pridruženi mali aerodromi u Srbiji.

Znači, neće biti osnovano novo javno poduzeće jer će se postojećoj tvrtki Aerodrom Nikola Tesla pridodati 25 malih aerodroma, koliko ih je u Srbiji, rekla je Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. Sada su aerodromi u Srbiji odvojena poduzeća, a redovni zračni promet odvija se samo s Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Mihajlović je rekla kako je zasad sigurno da će šest aerodroma biti u sklopu kompanije Aerodromi Srbije, a razgovara se i s ostalima jer su neki civilno-vojni, a neki samo vojni koji se ne koriste."Posve je sigurno da će tu biti aerodromi u Nišu, Užicu i Kraljevu", objasnila je Zorana Mihajlović.

Fraport pred vratima
Prema njenim riječima novi zakon o zračnom prometu, o kojem je završena javna rasprava, otvara mogućnost da se uz velike aerodrome u Srbiji razvijaju i mali."Sigurni smo da razvojem malih aerodroma možemo osigurati povećanje prijevoza, prije svega putnika, razvoj turizma i prometa u Srbiji", rekla je Mihajlović.Ona je krajem prošlog tjedan najavila da bi vlada Srbije vrlo brzo, već sljedećih dana mogla osnovati kompaniju Aerodromi Srbije. Međutim, nije još jasno hoće li kupac beogradskog aerodroma postati i vlasnik 25 malih srpskih aerodroma koji će mu se pridružiti u zajedničkoj kompaniji. Naime, više od deset stranih kompanija zainteresirano je za preuzimanje Nikole Tesle, među njima je i njemački Fraport, odnosno frankfurtski aerodrom, koji će postati vlasnik ljubljanskog aerodroma.

Kako navode srpski mediji, u trci za Nikolu Teslu još su i ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Francuske, Rusije i drugih zemalja. Prema procjenama, vrijednost radova na proširenju kapaciteta i modernizaciji beogradskog aerodroma iznosi oko milijardu dolara. Inače, dobit Nikole Tesle u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 481,9 milijuna dinara, što je 13 puta više nego u istom razdoblju 2013. godine. Računa se da će ove godine Nikola Tesla imati više od četiri milijuna putnika te su zbog razvoja nacionalnog zračnog prijevoznika Air Serbije, nužne velike investicije. Air Serbia je u prvih šest mjeseci 2014. imala prihod od 102 milijuna eura, što je 82% više nego u istom radoblju 2013., dok je broj putnika povećan 70 posto.

Nišu održavanje aviona? 
Međutim, kada je riječ o Nišu okolnosti nisu toliko optimistične, otkad su ukinute linije Montenegro Airlinesa s niškog aerodroma Konstantin Veliki iz Niša, koji je bio drugi grad sa zračnim vezama s Europom, više nema redovitog zračnog prometa.Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da postoji ideja da održavanje aviona bude dodijeljeno niškom aerodromu jer postoji zanimanje stranih kompanija za takvu investiciju.Prema njegovim rečima, postoji plan o tome zbog čega bi niški aerodrom bio konkurentan uz odvijanje putničkog i kargo saobraćaja. "Preuzimanje niškog aerodroma značilo bi da o niškoj zračnoj luci brigu preuzima država, a njoj nije u interesu da aerodrom ne radi" rekao je Perišić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close