Adriadiesel radi, ali ne bude li isplate 1,5 plaće mogao bi ponovno u štrajk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2014. u 14:49
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon trotjednog štrajka tijekom ožujka, u Adriadieselu se sada radi, ali je za petak planiran postupak mirenja, .

Nakon trotjednog štrajka tijekom ožujka, u Adriadieselu se sada radi, ali je za petak planiran postupak mirenja, a ako predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske i Uprava tvrtke ne nađu rješenje slijedi nastavak štrajka, doznaje se od sindikalnog povjerenika Borisa Klokočkog.

Direktor Vladimir Hristov obećao je prošlog tjedna da će danas biti isplaćena polovica zaostale plaće za prosinac, a do petka i plaća za siječanj. Ako se to ne dogodi, za petak je dogovoren je sastanak mirenja, a ako ono ne uspije slijedi nastavak štrajka, rekao je novi, jučer izabrani sindikalni povjerenik Klokočki.

Potvrđuje to i Hristov koji kaže da se radnici, ako se uskoro ne isplati jedna i pol plaća, ponovno u štrajk.

Inače, sudbina Adriadiesela još neko vrijeme neće biti poznata, jer je međunarodni natječaj za isporuku deset diesel generatorskih setova za nuklearnu elektranu Astraviec u Bjelorusiji poništen.

Ponude za taj natječaj otvorene su prošli tjedna, a utvrđeno je da sve ponude pokazuju neusklađenost tražene cijene sa stvarnim troškovima mogućih proizvođača, kaže Hristov.

Novi bi natječaj za nuklearku, kako najavljuje, trebao biti objavljen već tijekom ovog mjeseca.

Po njegovim riječima, Adriadiesel je na poništenom natječaju imao najbolju cijenu, no naručitelj se možda u ovom trenutku ne bi mogao odlučiti sklopiti ugovor s tvrtkom koja nije imala jamstva da će posao i moći obaviti, zbog financijskih problema praćenih štrajkom.

Dakle, ponavljanje natječaja ide na ruku Adriadieselu, jer im je dobivanje posla od najmanje 25 milijuna eura presudno važno, a prvi im je natječaj išao u loše vrijeme. Sada iza njih s bankovnom garancijom stoji Karlovačka banka, koja je i sama nedavno prošla proces ozdravljenja kroz dokapitalizaciju.

Novi vlasnici Karlovačke banke Marko Vuković i Ivan Žabčić, ujedno i vlasnici HS Produkta, u zamjenu za svoje jamstvo u tom poslu s ruskim i bjeloruskim partnerom dobili bi u zalog dionice Adriadiesela, kojemu su najveći vlasnici država, Uljanik i Jadranska ulaganja.

Radi se na tome, održana su dva sastanka, jedan u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u Zagrebu te u Karlovačkoj banci, napominje Hristov koji nije bio pozvan na te sastanke, pa još nema ni informaciju o čemu se razgovaralo.

Zauzvrat pak Karlovačka banka, kaže Hristov, poduzima sve potrebno da uvjeri partnere u Rusiji i Bjelorusiji oko garancija.

Gradnju nuklearke u Bjelorusiji ugovorila je ruska tvrtka Atomstroyexport, a podrazumijeva u Bjelorusiji gradnju dva bloka s dva reaktora ruskog tipa VVER s instaliranom snagom od po 1,2 GWe, s tim da bi prvi blok trebao biti u funkciji 2018., a drugi 2020. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close