‘Abenomiku’ srušilo povećanje PDV-a, Japan pao u recesiju

Autor: Tomislav Pili , 17. studeni 2014. u 22:01
Premijer Shinzo Abe sada mora riješiti problem koji je donijelo povećanje poreza na dodanu vrijednost/REUTERS

Statistika pokazuje da je zbog povećanja poreza snažno oslabila osobna potrošnja koja čini 60 posto japanskog gospodarstva.

Tvrdnje o slabašnom globalnom ekonomskom rastu dobile su novu potvrdu nakon iznenađujućeg podatka o padu Japana u recesiju.

Treća najveća ekonomija na svijetu u trećem je tromjesečju na godišnjoj razini pala za 1,6 posto, nasuprot očekivanjima analitičara da će porasti preko dva posto. Kako je japansko gospodarstvo potonulo i prethodnog kvartala, ispunjen je i tehnički uvjet o dva uzastopna kvartala smanjenja ekonomije kako bi se mogla "proglasiti" recesija.Podatak o ekonomskoj aktivnosti u trećem tromjesečju uslijedio je nakon šokantne vijesti da je revidirani podatak iz drugog kvartala pokazao da je japanska ekonomija smanjena za čak 7,3 posto što je najsnažniji pad još od katastrofalnog tsunamija iz 2011. godine. Reakcija tržišta bila je, očekivano, burna.

Nikkei indeks Tokijske burze potonuo je tri posto što je njegov najoštriji pad od kolovoza. K tome, tečaj dolara prema jenu u jednom je trenutku skočio do 117 jena, da bi se kasnije ipak vratio na 115,69 jena.  Objavljeni podaci ozbiljno dovode u pitanje smjer ekonomske politike premijera Shinzo Abea, poznatije kao "Abenomika". Statistika otkriva da je japansko gospodarstvo, nakon golemog skoka od preko šest posto u prvom tromjesečju, u travnju "dotuklo" povećanje poreza na dodanu vrijednost sa pet na osam posto.To je u drugom tromjesečju snažno utjecalo na gospodarstvo u negativnom smislu, a utjecaji su očito još uvijek prisutni. Osobna potrošnja znatno je oslabila, a ona u gospodarstvu "zemlje izlazećeg sunca" sudjeluje sa 60 posto. Sljedeće godine porez bi trebao biti povećan na 10 posto, što je naslijeđe vlade Abeova prethodnika, premijera Yoshihiko Node koja je to i ozakonila.

 

7,3posto

pao je japanski BDP u drugom kvartalu, najviše od tsunamija 2011. godine

Naime, Japan traži izlaz iz golemog javnog duga kroz povećanje poreza, no sada je za očekivati da će sadašnji premijer Abe zatražiti mandat na prijevremenim izborima kako bi tu odredbu kasnije primijenio. Podsjetimo, Abe je na dužnost stupio prije samo dvije godine.Glenn Levine, stariji analitičar u Moody's Analiticsu za britanski BBC podsjeća kako je od posljednja četiri kvartala Japan zabilježio pad ekonomije u njih tri. "Najvjerojatnije je raspisivanje izbora već u prosincu na kojem će birači odlučiti žele li odgodu povećanja poreza", naglasio je Levine. Iako Abeu popularnost konstantno opada, očekuje se da će pobijediti na izborima koji se očekuju najranije sredinom prosinca jer u oporbi nema pravog takmaca zbog podijeljenosti oporbenih čelnika.

No, postavlja se pitanje što je to tako pošlo po krivu s "Abenomikom". Ovaj ambiciozni smjer ekonomske politike lansiran je početkom prošle godine i trebao je rapidnim rastom izvući Japan iz ekonomske letargije i deflacije duge već dva desetljeća. Banka Japana upumpala je na stotine milijardi dolara u gospodarstvo što je polučilo dva efekta.Prvi je slabljenje jena što je japanski izvoz učinilo konkurentnijim. Drugi je nagli skok Tokijske burze, iako čak 80 posto Japanaca ne posjeduje dionice. Međutim, povećanje PDV-a obrisalo je sve pozitivne efekte. Potrošači su prestali zbog toga trošiti, a japanske kompanije, prepune gotovine od pojačanog izvoza, nisu se odlučile za povećanje plaća što je još više smanjilo kupovnu moć. Problem sada mora riješiti upravo Abe.   

Stanje u eurozoni

Italija (opet) u recesiji

Najnoviji podaci Eurostata objavljeni u petak pokazuju da je Italija opet potonula u recesiju. Talijansko gospodarstvo smanjilo se za 0,1 posto, pa je tako naš jadranski susjed – uz Cipar – jedina članica eurozone koja je u recesiji. Podaci pokazuju da je eurozona porasla 0,2 posto, dok je Europska unija u plusu od 0,3 posto. Dobra je vijest što dva glavna europska motora, Njemačka i Francuska, pokazuju sve snažniji oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close