Abanka počela prodaju 61 milijuna eura potraživanja od Tuša

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2018. u 14:15
Od preuzimanja Tuša odustao je i Sorosev fond

Očekuje se da će u prodaju potraživanja krenuti i neki drugi pojedinačni vjerovnici, koji su bili dio prodajnog konzorcija.

Nakon što je poznati investitor George Soros odustao od kupovine slovenskog Tuša, proces prodaje iniciran od skupine banaka vjerovnika završio je bez izbora kupca.

Bankarski konzorcij predvođen NLB-om, uključujući Abanku, SID banku, Gorenjsku banku i Hetu, tražio je kupca za oko 300 milijuna eura potraživanja od grupe Tuš. Krenula je pojedinačna prodaja, te je državna Abanka, druga po veličini banka na slovenskom tržištu, počela početkom ovog tjedna prikupljanje ponuda za kupnju njenih 61 milijun eura potraživanja od Tuša, javlja portal Siol.net. 

Neki će se lako naplatiti
Očekuje se da će u prodaju potraživanja krenuti i neki drugi pojedinačni vjerovnici, a do nedavno su bili dio prodajnog konzorcija, prije svega oni koji imaju hipoteku na profitabilne trgovačke centre u većim gradovima u Sloveniji, koji će potraživanja lako namiriti u cijelosti. To se pokazalo u slučaju Planeta Tuš u Kopru, koju je 2016. godine kupio južnoafrički fond Greenbay. Prodaja Tuševog najvećeg trgovačkog centra, prema informacijama portala, zatražila je Heta, loša banka bivše Hypo banke, te se u potpunosti naplatila.

 

439 milijuna

eura iznosili su prošle godine Tuševi prihodi od prodaje

Manji prihodi, veća dobit
Propast prodaje konzorcija i prodaja pojedinačnih potraživanja dodatni je problem za trgovački lanac koji je nekad bio treći po tržišnom udjelu, navodi Siol.net. Početkom ovog tjedna iz Tuša su objavili da su lani dosegli 493 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je oko tri posto manje nego u 2016. Dobit iz poslovanja prije amortizacije dosegla je 19,7 milijuna eura, što je 20 posto više nego u 2016., ponajprije zbog rasta trgovinskih aktivnosti, koje su povećane za 102 posto.

Nude premalo

Bankama nije dovoljno
Prošle godine nekoliko ponuđača provelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude. U srpnju 2017. je Siol.net objavio da je u utrci za kupnju 300 milijuna eura vrijednih potraživanja prema Tušu ostao samo engleski financijski fond Annacap Financial Partners, specijaliziran za ulaganja u financijski sektor. Ponuda nije bila prihvatljiva nekim bankama vjerovnicima.    

Komentirajte prvi

New Report

Close