AB InBev traži banke koje bi ga pratile u preuzimanje SABMillera

Autor: Tomislav Oharek , 16. rujan 2014. u 22:01
Najveća kompanija želi progutati manjeg konkurenta

SABMiller je u pokušaju obrane od naleta AB InBeva uputio ponudu za preuzimanje Heinekena.

Anheuser-Busch InBev, najveća svjetska pivarska kompanija, pregovara s bankama koje bi bile voljne financirati preuzimanje njegovog manjeg globalnog rivala SABMillera.

Vrijednost tog preuzimanja mogla bi doseći 122 milijarde dolara.Naime već se godinama špekulira o povezivanju dva svjetska pivarska diva, a kako piše The Wall Street Journal, pozivajući se na izvor upoznat s ovim poslom, čini se da bi se ovoga puta on mogao i formalizirati. Također, valja uzeti u obzir i novi val konsolidacije u pivarskoj industriji što sigurno daje vjetar u leđa lovu AB InBeva na manjeg rivala. Osim toga, AB InBev je već u potpunosti u svoj sustav uklopio posljednju akviziciju pa je, s obzirom na agresivni korporativni mentalitet, spreman za daljenje širenje.
 

Uprava AB InBev-a još nije izašla sa službenom ponudom pred Upravu SABMillera, a pretpostavlja se kako prije toga želi s bankarima zaokružiti financijsku konstrukciju. Ako bi se taj posao doista i realizirao od bi vrijednošći i više nego dvostruko nadmašio dosadašnjeg rekordera u sektoru, odnosno InBevovo preuzimanje Anheuser-Buscha 2008. godine za 52 milijarde dolara.Vijest o potrazi za financijašima ovog mamutskog preuzimanja uslijedila je samo dva dana nakon što je nizozemski, i ujedno najveći europski, pivar Heineken objavio kako je odbio ponudu za preuzimanje koju mu je uputio SABMiller. To je pak bio dio strategije SABMillera kojom se želi zaštititi od potencijalne ponude za preuzimanje Anheuser-Busch InBeva.

Inače, i SABMiller je preuzeo dosta 'igrača' na tržištu na svom putovanju od male južnoafričke tvrtke do drugog svjetskog proizvođača piva. Tako je primjerice 2005. godine kupio kolumbijskog pivara Bavariu, 2007. godine Grolsch, 2008. godine Miller Brewing i američki Molson Coors, a 2011. godine Foster Group.Zato Upravu SABMillera i nije obeshrabrilo odbijanje većinskog vlasnika Heinekena, a u svjetlu vijesti da AB InBev traži financijera preuzimanja SABMillera izvjesno je da će vrlo brzo uslijediti nova ponuda za najvećeg europskog pivara.

Komentirajte prvi

New Report

Close