AB InBev sa 104 mlrd. dolara umirio dioničare SABMillera

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. listopad 2015. u 22:00
I uprave AB InBeva i SABMillera konačno mogu nazdraviti

Obje će kompanije morati prodati udjele u drugim kompanijama kako bi udovoljile zahtjevima tržišnih regulatora.

Anheuser-Busch InBev-ova četvrta ponuda od 66,18 dolara za dionicu SABMilerra konačno se svidjela i obitelji Santo Domingo, pa je jučer najavljeno dugo očekivano spajanje dvaju najvećih proizvođača piva. Iako je Altria, koja za razliku od Santa Domingovih ima gotovo dvaput veći udio u SABMilleru, 27 posto, bila spremna prihvatiti i ranije AB InBevove ponude, realizaciju gotovo 104 milijarde dolara vrijednog posla do sad je kočio pivski mogul Alejandro Santo Domingo.  

 

66,18dolara

po dionici SABMillera, ponuda je koja je slomila otpor

AB InBev je kompanija koja je upravo akvizicijama, poput preuzimanja Bavarije iz 2007. godine, od lokalne brazilske pivovare narasla u svjetskog tržišnog igrača, da bi postala dijelom pivarskog carstva koje će proizvoditi 400 vrsta piva, uključujući i globalno najprodavanije marke poput Stelle Artois, Budweisera i Corone. Osim toga, ovaj posao AB InBevu osigurava da svoju, ionako veliku prisutnost, dodatno osnaži na afričkom tržištu, a ponudu oplemeni dodavanjem nekih latinskih i azijskih pivovara.

Sklopljeni će sporazum uključivati i stavku prema kojoj je AB InBev SABu dužan isplatiti 2,88 milijardi dolara naknade ako posao propadne zbog regulatornih zamki ili protivljenja nekih od dioničara. Kada je o njima riječ, bez obzira na ranije stavove, vlasnički udjeli Altrije i Santo Dominga ostaju netaknuti nakon akvizicije. Iako se od najave mogućeg spajanja dvaju pivarskih divova spominju prepreke zbog ugrožavanja tržišne utakmice, pokazalo se kako ni one nisu nepremostive.

Obje će kompanije morati prodati udjele u drugim kompanijama kako bi udovoljile zahtjevima tržišnih regulatora. Najvjerojatnije će, piše The Financial Times, biti riječ o prodaji SABMillerova MillerCoorsa. Kupac bi mogao biti Molson Coors. Osim što će spajanjem nastati pivarska megakompanija teška 275 milijardi dolara koja će proizvoditi trećinu svjetskog piva, riječ je i o trećem najvećem preuzimanju u korporativnoj, a najvećem preuzimanju u britanskoj povijesti. Ovaj, 103,6 milijardi dolara težak dogovor s trona je skinuo i AOLovu akviziciju Time Warnera iz 2000. 

Komentirajte prvi

New Report

Close