70 posto slovenskih velikih tvrtki traži radnike, do kraja godine otvara se 20.000 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2018. u 13:00
FOTO: Thinkstock

Najviše nove radne snage trebaju velike kompanije, njih čak 70 posto.

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizira. Razlog tome je što poslodavci ne mogu pronaći potrebne radnike, piše Dnevnik.

Neće slabo plaćeni posao

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene. Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 posto te u tzv administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakiranje, zaštita itd.), te u poslovanju s nekretninama.

 

20 tisuća

novih radnih mjesta do kraja godine predviđaju poslodavci

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavače, zavarivače i klesare. Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u travnju i svibnju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 posto. Problemi su posebno akutni u velikim poduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 posto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

'Otimanje' radnika

Manje optimistično je istraživanje agencije Manpower, prema kojem rast zaposlenosti predviđa 11 posto poslodavaca, dva posto planira manje zapošljavanje, a 85 posto ne očekuje promjene. Najoptimističniji su poslodavci u prijevozu, logistici i komunikacijama te proizvodnji.

 

3 posto

mogla bi porasti zaposlenost do kraja 2018. godine

Tilen Prah, direktor agencije Kariera, kaže da je Slovenija nakon lanjskog nenormalnog rasta zaposlenosti na početku ove godine dosegla prirodnu stopu nezaposlenosti. ”Poslodavci koji nude bolje plaće i radne uvjete kradu radnike onima koji to ne mogu, čime se smanjuje rast zaposlenosti”, kaže Prah.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja tu ne vidim hrvatske radnike. Možda one uz granicu, koji svaki dan putuju na posao iz svoje kuće. Inače, slovenske plaće su nešto veće od hrvatskih. Ergo, žašto bi ljudi išli u Sloveniju raditi, ako moraju platiti stan, režije…?

New Report

Close