13 situacija koje bi mogle izazvati kaos na svjetskim tržištima u 2017. godini

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2017. u 14:14
Foto: Shutterstock

Tim stručnjaka britanskog financijskog diva Barclaysa naveli su 13 događaja koji bi u 2017. godini mogli izazvati kaos na svjetskim tržištima, piše Business Insider.

"Nove populističke i protekcionističke trgovinske politike mogle bi poremetiti globalnu ponudu i potražnju za određenim robama na tržištu", stoji u izvještaju tima, a prenosi Večernji list. 

13 događaja koji bi mogli utjecati na svjetska tržišta:

1. Zaoštravanje retorike između Irana i SAD-a moglo bi dovesti do novih iranskih testiranja balističkih raketa. To bi utjecalo na ponudu nafte na svjetskom tržištu

2. Na ponudu nafte na svjetskom tržištu imao bi utjecaj i bankrot Venezuele zbog nemogućnosti plaćanja dugova

3. Zagađenje vode širokih razmjera izazvano incidentom sa curenjem otpadnih voda utjecalo bi na ponudu plina i nafte na svjetskom tržištu. 

4. Neredi u Čileu zbog općih izbora moglo bi utjecati na ponudu metala. 

5. Na ponudu metala mogao bi utjecati i žešći sukob Rusije i Ukrajine što  bi dovelo do smanjenja iskapanja željezne rude. 

6. Ekonomsko usporavanje u bilo kojoj velikoj potrošačkoj naciji dovelo bi do smanjenja potražnje za svim robama.

7. Eskalacija trgovinskog rata sa Kinom i jače geopolitičke tenzije dovele bi do pada potražnje za svim robama na svjetskom tržištu. 

8. Na smanjenu potražnju za naftom moglo bi utjecati "izbacivanje" na tržište Teslinog Modela 3 na vrijeme ili neki veliki pomak u tehnologiji izrade baterija.

9. Širi trgovinski rat između SAD-a i Meksika moglo bi dovesti do toga da je izvoz američkog prirodnog plina u SAD neisplativ.

10. Veliki incident sličan katastrofi u nuklearki Fukushima, koji bi se dogodio u Kini, doveo bi do okretanja javnosti protiv nuklearne energije te bi pala ponuda plina. 

11. Sjevernokorejski nuklearni test stvorio bi probleme za transport svih roba 

12. Kina doprema platformu za bušenje u sporne vode Južnokineskog mora što bi dovelo do problema sa transportom nafte i plina. 

13. Do problema u transportu i potražnje nafte mogli bi dovesti novi teroristički napadi u Turskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close