Zrenjaninska Jugoremedija bankrotirala

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2016. u 21:59
Pogone Jugoremedije zakupila je novosadska tvrtka Union-medic

Farmaceutska kompanija nekad je pokrivala 12% srpskog tržišta i bila značajan izvoznik, sada je 450 radnika ostalo bez posla, a 3000 malih dioničara bez udjela.

Rješenjem Privrednog suda u Zrenjaninu Tvornica lijekova Jugoremedija završila je u bankrotu, što znači da će imovina te nekad ugledne farmaceutske kompanije biti prodana, pišu Večernje novosti.

"Stečajni vjerovnik HETA Real Estate, kao podnositelj plana reorganizacije, nekoliko je puta pozivan da dopuni i izmijeni plan, odnosno uskladi ga s procjenom vrijednosti imovine Jugoremedije. Kako to nije uradio, smatra se da je odustao od reorganizacije", obrazložio je rješenje o bankrotu sudac Aleksandar Stoiljkovski. Kada je u prosincu 2012. otvoren stečaj, vrijednost imovine Jugoremedije procijenjena je na 22 milijuna eura, ali je sljedeća procjena utvrdila da vrijedi 68 milijuna eura.

Vještačenje treće revizorske kuće spustilo je vrijednost tvornice na 17 milijuna eura. Jugoremedija je svojevremeno pokrivala gotovo 12% tržišta Srbije i bila značajan izvoznik. Pogone Jugoremedije 2013. zakupila je novosadska tvrtka Union-medic i obnovila proizvodnju lijekova.  Oko 450 radnika Jugoremedije, koji su se nakon stečaja našli na ulici i više od 3000 malih dioničara (sa 52% dionica većinski su vlasnici) nadali su se reorganizaciji i ozdravljenju tvornice, ali sada je jasno da je kraj. U međuvremenu, u Zrenjaninu je tvornicu lijekova otvorila hrvatska kompanija PharmaS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close