Zbog prisilnog zatvaranja čeličane u Tarantu Italija ostaje bez čelika

Autor: Ksenija Kale , 27. studeni 2012. u 22:00
U Tarantu je oboljelih od raka 30 posto više od talijanskog prosjeka

Sav čelik, proizveden u Tarantu u posljednja četiri mjeseca, bit će zaplijenjen i po svemu sudeći neće biti isporučen kupcima.

Talijanskoj industriji prijeti nestašica čelika nakon što je sudskom odlukom u Tarantu zatvorena najveća i najotrovnija čeličana Ilve. Čeličana na jugu Italije u većinskom je vlasništvu obitelji Riva, a ključ u bravu morala je staviti zbog ekološke katastrofe i štetnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

Dio poslovodstva završio je u zatvoru, a neki su u kućnom pritvoru. To dovodi u pitanje 12.000 radnih mjesta u Tarantu, siromašnom kraju visoke nezaposlenosti. Uhićeno je sedam osoba, a među njima su i neki članovi obitelji Riva koje optužbe terete i za podmićivanje službenika radi zataškavanja istrage o zagađenju. Čelik, proizveden u čeličani u Tarantu u posljednja četiri mjeseca, bit će zaplijenjen i po svemu sudeći neće biti isporučen kupcima, potvrdili su neimenovani izvori za Platts Steel Business Briefing. Zaplijenjeni proizvodi ne mogu biti isporučeni na tržište jer su "proizvedeni protivno zakonu", poručuju u tužiteljstvu. U Ilvi optužbe nisu željeli komentirati. Zatvaranje čeličane u Tarantu moglo bi utjecati na talijansku kompaniju Acciearie Bertoli Safau (ABS) koja posluje u sklopu velikoga industrijskog holdinga Danieli, novog vlasnika sisačke željezare koji je nedavno krenuo s probnom proizvodnjom u Sisku. Talijanski je sud još u srpnju od čeličane zatražio djelomično zaustavljanje rada zbog ugrožavanja zdravlja radnika.

Sutkinja Patrizia Todisco ljetos je zabranila Ilvi nastavak radom u sektoru visokih peći zbog izvještaja koji su dokazali preveliku smrtnost u Tarantu koja se povezuje s velikim zagađenjem, među ostalim i dioksinom. No Ilva je poslije toga ipak nastavila proizvodnju. Ilvina je čeličana jedna od rijetkih velikih pogona na jugu Italije. Čeličana je velik zagađivač pa je u tom kraju, prema službenim podacima talijanskog ministarstva zdravstva, 30 posto više oboljelih od raka pluća od državnog prosjeka. Dok se stanovništvo zalaže za trajno zatvaranje tvornice, sindikati i talijanska vlada zahtijevali su nastavak proizvodnje nakon što se uloži novac u sanaciju okoliša i smanjenje daljnjeg onečišćenja. Prema tvrdnjama tužitelja, ekološko onečišćenje iz čeličane u proteklih 13 godina uzrokovalo je smrt 400 ljudi u okolici Taranta. Ilva proizvodi devet od ukupno 28 milijuna tona čelika proizvedenog u Italiji, zapošljava 12.000 ljudi, a još 8000 radnih mjesta ovisi o njoj. Vodeći talijanski proizvođači čelika proizvode do devet milijuna tona sirovog čelika godišnje te namiruju 60 posto talijanskog tržišta čelika.

Danieli

'Afera Ilvi' otvara nove opcije talijanskom vlasniku sisačke željezare

Novi vlasnik sisačke željezare, talijanska kompanija Acciearie Bertoli Safau (ABS), divizija velikoga industrijskog holdinga Danieli, prije pet mjeseci kupio je dio sisačke željezare od američkog CMC-a za 30,4 milijuna dolara, a nedavno je počeo s probnom proizvodnjom. Holding Danieli, jedna je od najvećih talijanskih industrijskih grupacija, a proizvodnju u Sisku je počeo samo u tamošnjem pogonu čeličane. Danieli proizvodnju koncentrira na posebne čelične legure. Talijani u Sisku najavljuju dvije faze razvoja. Prva faza podrazumijeva postizanje visoke kvalitete proizvoda poput one u njihovoj željezari u talijanskim Udinama, a odnosi se na proizvodnju isključivo specijalnih čelika. Nakon toga je u planu širenje kapaciteta proizvodnje u Sisku gradnjom novih pogona.

Komentirajte prvi

New Report

Close