Za energiju vjetra 65 milijardi dolara

Autor: Miho Dobrašin , 23. ožujak 2010. u 22:00

Ove će godine najviše uložiti kineski China WindPower, američki Duke Energy i španjolska Iberdrola

Velike globalne kompanije, China WindPower, španjolska Iberdrola i američki Duke Energy, predvodit će ove godine razvoj postrojenja za iskorištavanje energije vjetra, za što bi u svijetu moglo biti utrošeno oko 65 milijardi dolara. Takva bi inicijativa trebala smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

Dostupnija tehnologija
Bloombergov New Energy Finance procjenjuje da će ove godine broj vjetroelektrana porasti 9 posto, čime bi ukupni kapaciteti mogli porasti za 41 gigavata. To je otprilike jednako kapacitetu 34 nuklearna postrojenja. Kompanije koje su posljednjih godina koristile samo fosilna goriva sada se okreću obnovljivim izvorima energije, a razlog je u razmatranju brojnih vlada o uvođenju dodatnih poreza na korišenje fosilnih goriva. Lani je u vjetroelektrane uloženo 63 milijarde dolara, čime je kapacitet porastao za dodatnih 37,5 gigavata, pokazuju podaci Global Wind Energy Councila, industrijske grupe sa sjedištem u Bruxellesu. Trećina novoizgrađenih postrojenja nalazi se u Kini koja je udvostručila kapacitete na 25 gigavata. Vjetar dobiva potporu i zbog pada troškova te vladinoga stimulativnog novca. Cijene tih postrojenja pale su u posljednje dvije godine 15 posto, na oko milijun eura po megavatu, kaže William Young, Bloombergov analitičar. Ako se ostvare prognoze za ovu godinu, nove vjetroelektrane opskrbljivat će strujom 12,3 milijuna kućanstava, što je manje u odnosu na usporedive 34 nuklearke, kažu u Američkom ministarstvu energetike. Napominju da nuklearne elektrane jednakoga kapaciteta mogu isporučivati struju za 33 milijuna potrošača jer ipak mogu raditi stalno, a vjetrenjače tek kada ima vjetra.Inače, investicije u obnovljive izvore, uključujući postrojenja za iskorištavanje sunčane energije i biomasa, mogle bi ove godine dosegnuti iznos od 200 milijardi dolara.

Zastarjela mreža
Prošle su godine ulaganja iznosila 162 milijarde dolara, što je 6-postotni pad u odnosu na godinu prije. Dopredsjednik Deutsche Banka Caio Koch-Weser kaže da ulaganja rastu bez obzira što svjetski lideri nisu postigli obvezujući sporazum na nedavnom “summitu” o klimatskim promjenama u Kopenhagenu. Ove godine američki Duke namjerava instalirati kapacitete od oko 250 megavata u SAD-u. China WindPower uložit će približno 116 milijuna dolara u desetak novih postrojenja, a Iberdrola će do kraja godine proširiti kapacitete za 1750 megavata. Hrvatska visokonaponska mreža nije prilagođena obnovljivim izvorima pa se ne može znatnije koristiti energija vjetra.

Energija

Sve brži razvoj
“Razvoj vjetrenjača je sve brži”, komentirao je James Rogers, predsjednik Dukea koji upravlja postrojenjima u SAD-u.

Plin kao kokain
“U posljednjih deset godina 90 posto postrojenja koje smo gradili bila su na plin. Koristio sam plin kao drogu, kao kokain”, naglasio je Rogers na prošlotjednoj konferenciji u Londonu. Premda su postrojenja na plin jeftinija za gradnju te zagađuju manje u odnosu na pogone na ugljen, i ona emitiraju ugljični dioksid.

Komentirajte prvi

New Report

Close