Yahoo nadmašio prognoze, dionica porasla devet posto

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2014. u 22:01
Marissa Mayer, predsjednica Uprave Yahooa/REUTERS

Izvršna direktorica Yahooa, Marissa Mayer, izvijestila je i kako je kompanija zabilježila 430 mil. mobilnih korisnika.

Da investitori na burzi često imaju neku svoju, samo njima razumljivu logiku pokazuje i trgovanje dionicom Yahooa u utorak.

Unatoč činjenici da je američki internetski div objavio pad zarade u prvom tromjesečju za čak 20 posto, dionica je na Wall Streetu skočila devet posto.Ipak, prihodi od 1,1 milijardi dolara bolji su od očekivanja analitičara, a to vrijedi i za dobit od 312 milijuna dolara. Prihodi od reklama porasli su dva posto, na 409 milijuna dolara. Izvršna direktorica Yahooa, Marissa Mayer, izvijestila je i kako je kompanija zabilježila 430 milijuna mobilnih korisnika njihovih proizvoda na mjesečnoj bazi što poznavatelji tržišta drže kao krucijalni podatak u utrci Yahooa s Facebookom i Googleom u privlačenju mobilnog oglašavanja.U sklopu Yahoova izvješća objavljeni su i rezultati za kinesku internetsku kompaniju Alibaba u kojem Yahoo drži 24 posto udjela. Za razliku od američke matice, kineska tvrtka objavila je odlične rezultate. Prihodi su joj u posljednjem tromjesečju skočili za 66 posto na više od tri milijarde dolara.

Za usporedbu, u istom razdoblju godinu dana ranije Alibaba je bilježio prihode od 1,8 milijardi dolara. Sukladno tome, skočila je i dobit, i to za 110 posto na 1,4 milijarde dolara.U takvom kontekstu, skorašnji izlazak Alibabe na Njujoršku burzu mogao bi biti burzovni događaj godine. Kompanija planira inicijalnu javnu ponudu (IPO) tijekom ljeta, a analitičari tvrde da bi to mogao biti najveći tehnološki IPO nakon Facebooka prije dvije godine. Procjenjuje se da bi Alibaba na tržištu kapitala mogao prikupiti do 15 milijardi dolara. Alibaba dominira u internetskoj trgovini na kineskom tržištu u razmjerima o kojima Amazon ili eBay mogu samo sanjati. Optimistični analitičari sugeriraju da se vrijednost kompanije kreće oko 200 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close